Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Knedle sa šljivama ili gomboce, Foto: Privatna arhiva

savršenstvo

Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata

Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj

Objavljeno:

Poznata gastro platforma Taste Atlas objavila je listu najbolje hrane na svetu za 2026. godinu, a srpski specijaliteti još jednom se našla u samom vrhu. Pored ukupnog rangiranja nacionalnih kuhinja, Taste Atlas je izdvojio i 100 najboljih dezerta na svetu, među kojima su se našle i - gomboce, tradicionalni slatkiš koji mnogi znaju i pod nazivom knedle sa šljivama.

Na samom vrhu liste dezerta nalazi se turski specijalitet Antakya künefesi, zatim kornvolski sladoled iz Engleske, dok je treće mesto pripalo italijanskom gelatu od pistaća. Srbija je svoj adut među slatkim jelima pronašla upravo u gombocama (ili kako ih mnogi zovu - knedle sa šljivama), koje su zauzele 56. mesto na ovoj prestižnoj listi.

Knedle sa šljivama
Knedle sa šljivamafoto: Privatna arhiva

Za mnoge je već samo pitanje "gomboce ili knedle sa šljivama?" dovoljno da izazove raspravu, naročito na društvenim mrežama. I dok će većina reći da je u pitanju isto jelo, naziv ipak često zavisi od kraja u kojem ste odrasli.

Kako objašnjava Vera Uzelac, autorka bloga "Astal - kuhinja moje ravnice", naziv gomboce uglavnom se koristi u Vojvodini i potiče od mađarske reči gombóc, što znači "loptica" ili "kuglica". U ostatku Srbije, kao i u delu regiona, češće se koristi naziv knedle sa šljivama. Iako se radi o istom osnovnom jelu, razlike se mogu javiti u pripremi, začinima ili načinu posluživanja, u zavisnosti od porodične i lokalne tradicije.

Knedle sa šljivama
Knedle sa šljivamafoto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj.

Recept za knedle

Recept za knedle sa šljivama
Recept za knedle sa šljivamafoto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Testo se pravi od kuvanog krompira, jaja i brašna, pri čemu se krompir kuva u kori, zatim ljušti i gnječi pre mešanja sa ostalim sastojcima. Testo se potom razvlači, a u sredinu svakog dela stavlja se šljiva, nakon čega se oblikuje knedla.

Knedle se kuvaju u vodi, a zatim uvaljaju u prezle propržene sa šećerom, uz dodatak putera po želji. Upravo ta jednostavna kombinacija sastojaka i domaći način pripreme čine gomboce jednim od najprepoznatljivijih i najvoljenijih tradicionalnih deserata.

Bonus video: Veliki post u toku, a društvom vladaju tenzije! Sveštenik objašnjava kako one utiču na crkvu: Da li će me pustiti da osveštam vodicu ako nismo na istoj strani?

08:19

Veliki post u toku, a društvom vladaju tenzije! Sveštenik objašnjava kako one utiču na crkvu: Da li će me pustiti da osveštam vodicu ako nismo na istoj strani?

(Espreso/Zena.blic/D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.