mrsne slave
Cene pečenja uoči slava eksplodirale! Kilo prasetine 2.500 dinara, jagnjetina još skuplja, mesari samo jedno mole
Uoči sezone mrsnih slava mnogi domaćini na vreme nabaljaju sveže meso i poručuju pečenje
Kako ulazimo u sezonu slava, potrošači širom Srbije sve češće proveravaju cene mesa u marketima i mesarama, pokušavajući da uhvate povoljniji trenutak za kupovinu. Prodavci potvrđuju da beleže pojačano interesovanje za sve vrste mesa, a ponajviše svinjetine i junetine.
U marketima je promet sve veći kako se približavaju prvi datumi mrsnih slava, a trgovci ističu da su kupci počeli ranije da se snabdevaju kako bi izbegli eventualni rast cena. Mesari takođe primećuju veći broj mušterija, prvenstveno zbog nabavke svežeg mesa, ali i rezervacija za pečenje.
Kurir je istraživao kako se kreću cene svežeg mesa u velikim marketima gde trenutno kilogram svinjetine košta od 660 do 750 dinara, dok je jagnjetina od 1.200 do 1.400 dinara. Među skupljim komadima je i juneći but bez kostiju koji ide i do 1.700 dinara, a juneća plećka je za 100 dinara jeftinija.
Cene svežeg mesa u marketima
pileće grudi 380-550
svinjetina kilogram 660-750
jagnjetina kilogram 1.200-1.400
pileći file 550-750
svinjski vrat sa kostima 550-850
svinjska leđa s kostima 500-650
svinjski file kilogram 800-1.273
juneći but bez kostiju kilogram 870-1.700
juneća plećka bez kostiju 1.400-1.600
Pečenje pod najvećim pritiskom potražnje
Tradicionalno, najveće interesovanje pak vlada za gotova pečenja - prasad i jagnjad. Tokom jesenjih i zimskih meseci kapaciteti pečenjara često budu popunjeni danima unapred. Upravo taj skok potražnje svake godine otvara pitanje: da li će pečenje poskupeti?
Stručnjaci napominju da cena pečenja najviše zavisi od cene žive stoke, troškova rada i energenata, ali i od toga koliko su pečenjare opterećene narudžbinama. Kada potražnja poraste, a ponuda ostane ista, cena često blago ide naviše. U praksi, to obično znači moguća poskupljenja u periodu najvećih gužvi – vikendima i tik pred najzastupljenije slave.
Da li se očekuje rast cena?
Iako je teško precizno prognozirati, trgovci i prodavci mesa navode da se značajniji skok cena ne očekuje ukoliko ne dođe do poremećaja u nabavci stočne hrane ili energenata. Međutim, blagi rast kod pečenja od nekoliko procenata u danima najjače potražnje nije isključena pojava.
Cena pečenja
prasetina 2.500 po kilogramu
jagnetina 3.000 po kilogramu
praseće pečenje od 2.000 do 3.000
jagnjeće pečenje od 2.500 do 4.000
rolovana prasetina do 3.000 po kilogramu
rolovana jagnjetina do 2.500 pa naviše po kilogramu
iznosi su u dinarima
Pojedine pečenjare zahtevaju minimalne porudžbine od dva kilorama pa paviše. Kupcima se svakako savetuje rezervacija pečenja unapred kao i kupovina mesa pre praznika kada su manje gužve.
Bonus video:
(Espreso/Kurir)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!





