"CIGANIN NE SME DA NOSI SRSPKU ZASTAVU": Osmaci u osnovnoj školi prebili dečaka ZATO ŠTO JE ROM!!!
Foto: Pixabay

gde mi živimo!

"CIGANIN NE SME DA NOSI SRSPKU ZASTAVU": Osmaci u osnovnoj školi prebili dečaka ZATO ŠTO JE ROM!!!

Grupa osmaka OŠ "Karađorđe" pretukla je juče dečaka sedmog razreda, a razlog za ovo nasilje, kao tvrde očevici, jeste njegova pripadnost romskoj nacionalnoj manjini

Objavljeno: 12:25h
  • 80

Kako saznaje list "Danas", dečak je u školskom dvorištu držao srpsku zastavu, a nekoliko osmaka mu je prišlo i reklo da on nema pravo da nosi tu zastavu zato što je "Ciganin". Potom su ga udarali, šutirali pa čak i davili šipkom. Njegova razredna Vladanka Jakšić rekla je za "Danas" da povrede nisu toliko strašne koliko sam motiv za ovaj incident.

- On ima nekoliko ogrebotina, i to u ovom slučaju nije veliki problem. Strašno je to što su ga tukli zato što je Rom - kaže Jakšić, dodajući da je njen učenik dobro i mirno dete i da sigurno s njegove strane nije bilo provokacija.

Ona kaže da će škola uraditi sve po protokolu.

ONI SU NAJBOLJI KUMOVI U SRBIJI: Upoznajte Aleksandra i Bobana!

- Mi ćemo to odmah prijaviti policiji i uraditi sve što je u nadležnosti škole, jer ovi učenici osmog razreda moraju da snose posledice - navodi Jakšić.

Na pitanje gde je bio školski policajac, koga inače delom plaćaju i roditelji, rekla je da on u tom trenutku nije bio tu, jer njihov školski policajac ordinira u nekoliko škola, pa prema tome nema ni obavezu da bude prisutan sve vreme.

Pritužba zbog ovog slučaja biće podneta i Zaštitniku građana.

Predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade uključivanja Roma i Romkinja u Srbiji Nenad Ivanišević je rekao da njegovi vršnjaci treba da se stide i izvine za svoj sramni postupak, navodeći da to što je neko Rom ne znači da je "biće s druge planete" i da nije kriv zato što ima drugu boju kože i zato što živi najčešće teže od ostalih. "Mi nismo narod koji je rasno netrpeljiv. Kroz istoriju smo to i pokazali. Srbija je uvek bila humana i gostoprimljiva zemlja. Ovakvi pojedinačni slučajevi su za svaku osudu, ali isto tako ovakvi slučajevi su nam pokazatelj da moramo svoju decu svakodnevno da učimo da budu ljudi, jer je to podjednako važno, kao i to da budu odlični đaci", naveo je Ivanišević, a saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u kojem je državni sekretar. On je dodao da nasilje nikada nikome ništa dobro donelo i da je dečak držao srpsku zastavu, koju nosi svako ko voli i poštuje našu zemlju.

(Espreso.co.rs / Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media