S JUNACIMA S KOŠARA OČI U OČI: Albanci su uvek birali da nas napadaju na velike srpske praznike... Počeli su na Veliki petak (FOTO) (VIDEO)
Foto: Aleksandar Radonić

promocija knjige "zov karaule"

S JUNACIMA S KOŠARA OČI U OČI: Albanci su uvek birali da nas napadaju na velike srpske praznike... Počeli su na Veliki petak (FOTO) (VIDEO)

Parastos herojima sa Košara, njima 108 palih u rejonu karaule, biće održan u subotu u 11.00 sati u crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu

Objavljeno: 21:41h

Mihailo Medenica, prvi Srbin koji je kročio na karaulu Košare posle 1999. godine objasnio je kroz kakav je tada pakao rata prošla mlada vojska.

- Govorili su heroji sa Košara, škrti na rečima i široke duše, nisu svesni šta su sve uradili za ovu državu. Manje od 100 momaka, deca od 18 i 19 godina, držali su front od 10 kilometara. Na njih je jurnulo više od 2.500 albanskih terorista potpomognuti arteljerijom vojske Albanije i NATO bombi. Njihovo herojstvo ravno je Kajmakčalanu, Kosovskom boju... Kako reče jedan pisac, na Košarama su branili Srbiju, a danas smo prinuđeni da u Srbiji branimo Košare. Nažalost, to je naš usud! Ne smemo zaboraviti heroje s Košara, jer da su one pale, teroristi bi ušli u Srbiju do Niša. Otišao sam gore jer su su Kosovo i Metohija bili i biće doveka Srbija. E, zato sam otišao dole, iako su Albanci rekli da srpska noga tamo neće kročiti - rekao je Medenica.

foto: Aleksandar Radonić

Nenad Milkić autor kapitalnih dela o herojima sa Košara objasnio je motive da junake spase od zaborava.

- Glas mi drhti jer mi kroz glavu prolazi sav materijal koji sam danima skupljao, sećanje svih majki i sestara, boraca koje sam posetio. Danas su puna usta svima Košara, pa se pitam gde su svi oni bili tada. Jer oni koji su branili Košare su ovde sa nama. Imao sam 14 godina kada je zločinački NATO pakt bombardovao našu zemlju. Najvažnija bitka vođena u modernom dobu srpske države vođena je baš na Košarama. Prvi najteži napad bio je na Veliki petak 1999.godine. Albanci su uvek birali da napadaju na velike srpske praznike misleći da je naša vojska nespremna. Vojnike sa karaule Košare porazio je mir potpisan u Kumanovu. Kada se to desilo oni su pitali ko ih menja. U našim srcima moramo podići spomenik ovim herojima koji su branili našu kuću. Zato treba pričati o njima i molim sve da to činimo - poručio je Milkić.

Parastos herojima sa Košara, njima 108 palih u rejonu karaule, biće održan u subotu u 11.00 sati u crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu.

Roman "Zov karaule" predstavlja nastavak trilogije "Mi smo branili Košare".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.