praznik
Ovo meso ni pod tačkom razno ne sme da se nađe na vašoj trpezi za Uskrs! Strogo je zabranjeno, običaj je jasan!
U Srbiji se za uskršnji ručak kao glavno jelo najčešće služi svinjsko ili jagnjeće pečenje
Prema tradiciji, uskršnji ručak treba da bude bogat, uz obavezno meso, uglavnom pečenje, jer se veruje da privlači blagostanje i sreću. Veliki praznik slavimo u krugu porodice, uz raskošnu trpezu i različite đakonijama, a kao glavno jelo na ovaj sveti dan u našim krajevima odomaćila se sočna prasetina.
U Srbiji se za uskršnji ručak kao glavno jelo najčešće služi svinjsko ili jagnjeće pečenje. Jagnje je simbol Isusa Hrista koji se žrtvovao za ljudski rod. Ali, prema verovanju, ako Đurđevdan (6. maj) pada posle Uskrsa, na trpezu se iznosi svinjsko pečenje. Kako je ove godine baš takav slučaj, ukoliko se držite tradicije na stolu bi trebalo da se nađe upravo svinjetina. Ako niste ljubitelj pečenja, ovo meso je zahvalno i za razne druge varijacije.
Piletina se ne jede za Uskrs
Takođe, na uskršnjoj trpezi ne bi trebalo da se nađe pečeno pile, niti bilo šta od pileta ili kokoške, zato što ona kad čeprka po dvorištu iza sebe baca ono što ne želi, pa se veruje da se služenjem piletine "baca sreća" iza leđa.
Prema drugom predanju, rimski stražari koji su čuvali Hristov grob jеli su pеčеnu kokošku, a uplašеnom drugu sе smеjali uz rеči: "Hrist ćе da oživi kad ova pеčеna kokoška snеsе crvеno jajе pa polеti". U tom trеnutku sе baš to i dеsilo, a i Hrist se uznеo ka nеbu. Zbog toga, prema verovanju, na ovaj dan ne valja jesti kokošku.
Bonus video:
(Espreso/Žena Blic/Preneo D.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




