Nacionalna garda Ohaja u poseti Vojsci Srbije! (FOTO)
Foto: minisarstvo odbrane

U INAT RUSOFILIMA

Nacionalna garda Ohaja u poseti Vojsci Srbije! (FOTO)

Za Srbiju je veoma važno prisusutvo Nacionalne garde Ohaja u sastavu KFOR-a, koji obezbeđuje mir na prostoru južne srpske pokrajine Kosova i Metohije

Objavljeno:

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković primio je danas, u kasarni „Banjica 2“, delegaciju Nacionalne garde Ohaja, koju predvodi komandant general - major Mark Bartman. U izjavi za medije, general Diković je istakao da je cilj posete analiza dosadašnje jedanaestogodišnje saradnje i sagledavanje oblasti buduće saradnje. – Rezultati saradnje su vidljivi, a dobar primer je projekat „Humanitarna asistencija“, ali i zajednički razvoj kapaciteta za obuku naših i stranih jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama, uz razvoj kapaciteta Centra ABHO, kao i razvoj i unapređenje vojnomedicinske saradnje, rekao je načelnik Generalštaba.

foto: Ministarstvo odbrane

Kad je reč o budućoj saradnji, general Diković je istakao da sa obe strane postoji dobra volja za proširenje saradnje i kao dobar primer naveo je razvoj Centra za usavršavanje i obuku vojnoslužbenih pasa, ali i druge aktivnosti u pravcu unapređenja kapaciteta protivterorističke borbe, s ciljem održavanja bezbednog okruženja u regionu i svetu.

foto: Ministarstvo odbrane

Teroristička dejstva se s bojnih polja danas prenose u gradove i nužnost je razvijanje kapaciteta snaga za borbu u urbanim sredinama pa želimo da s Nacionalnom gardom Ohaja razvijamo centar za obuku za borbu u gradskoj sredini – rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Takođe, general Diković je istakao da je za Srbiju veoma važno prisusutvo Nacionalne garde Ohaja u sastavu KFOR-a, koji obezbeđuje mir na prostoru južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

foto: Ministarstvo odbrane

Zahvaljujući na dobrodošlici, komandant Nacionalne garde Ohaja, general-major Mark Bartman je podsetio na nedavno obeleženu desetogodišnjica uspešne saradnje u Kolumbusu, što daje podsrek za realizaciju i znatno složenijih zadataka, a jedan od njih je i zajedničko angažovanje medicinskih timova u decembru ove godine.

foto: Ministarstvo odbrane

Planirano je da komandant Nacionalne garde Ohaja danas poseti i Upravu za vojno zdravstvo. U nastavku posete, delegacija iz Ohaja obići će 98. vazduhoplovnu brigadu i Osnovnu školu „Svetozar Marković“ u Kraljevu, gde je 2012. godine, u okviru projekta „Humanitarna asistencija“, renovirana fiskulturna sala. Sutra će gosti iz Ohaja obići Centar ABHO u Kruševcu i kulturno-istorijske znamenitosti tog kraja kao i manastir Žiču.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.