DANAS JE DUHOVSKI PONEDELJAK: Šta DEVOJKE treba da urade BAŠ NA DANAŠNJI DAN?
Foto: Thinkstock/Wikipedia

veliki hrišćanski praznik

DANAS JE DUHOVSKI PONEDELJAK: Šta DEVOJKE treba da urade BAŠ NA DANAŠNJI DAN?

Duhovi su u crkvenom kalendaru obeleženi crvenim slovom, pa se zbog toga danas ne rade nikakvi teži poslovi

Objavljeno:

Duhovi, odnosno Trojice, veliki praznik za pravoslavnu crkvi i njene vernike, slave se tri dana. Danas je Duhovski ponedeljak koji prati veliki broj verovanja i narodnih običaja.

Neki od naziva ovog praznika su duhovi, trojice, trojčidan ili pedesetica. Ovim hrišćanskim praznikom proslavlja se silazak Svetog Duha na apostole u Jerusalimu, 50 dana nakon Hristovog Vaskrsenja.

Ovaj praznik Hrišćani slave i kao dan "rođenja Crkve", zbog toga što Dela Apostolska donose da su apostoli puni Duha Svetoga Govorili tako da su mogli da ih razumeju ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se "dalo krstiti te su primili Duha Svetoga".

Trojice se naročito proslavljju u Šumadiji, gde mnoge porodice slave ovaj praznik i kao krsnu slavu. Običaji međutim nalažu, da se tokom tri dana koliko ovaj praznik traje ne organizuju svadbe, krštenja i veridbe.

U hramove se unosi sveža zelena trava i cveće. Posle svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ti venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid.

Postoje i mnogi drugi običaji koji se vezuju za ovaj praznik. Tako na primer, postoji verovanje da će devojke koje se umiju vodom u kojoj je stajalo cveće od kojeg se pletu venčići, imati čisto i belo lice tokom cele godine.

Ukoliko planiraju da se udaju uskoro, trebalo bi da poklone svom izabraniku venčiće od cveća i, kažu naši stari, svadba će se održati do kraja godine.

Duhovi su u crkvenom kalendaru obeleženi crvenim slovom, pa se zbog toga danas ne rade nikakvi teži poslovi. U nekim delovima Srbije ovaj da provodi se isključivo sa porodicom.

(Espreso.co.rs/Dnevno.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.