Srpska kuhinja zvanično među najboljima na svetu: Nećete verovati na kom mestu se nalazi
Prebranac u plehu, Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

veliki uspeh

Srpska kuhinja zvanično među najboljima na svetu: Nećete verovati na kom mestu se nalazi

Srpska kuhinja je spoj različitih uticaja

Objavljeno: 13:42h

TasteAtlas, poznata platforma koja rangira tradicionalne kuhinje širom sveta, svrstala je srpsku kuhinju na 15. mesto najboljih na planeti.

Ovaj rezultat predstavlja veliki uspeh za gastronomsku scenu Srbije i potvrdu bogate kulinarske tradicije koja se prenosi generacijama, prenosi TU magazin.

Srpska kuhinja je spoj različitih uticaja, pre svega balkanskih, osmanskih, austrougarskih i mediteranskih, što joj daje poseban karakter i raznovrsnost ukusa.

Meso i krompir
Meso i krompirfoto: Uvamen / Alamy / Alamy / Profimedia

Osnovne namirnice poput mesa, povrća, sira i testa čine osnovu mnogih tradicionalnih jela, dok se procesi pripreme često oslanjaju na sporo kuvanje, pečenje i dimljenje, što doprinosi bogatstvu aroma.

U sklopu novogodišnjeg specijala ste mogli da čitate o tome kako izgleda srpska gastro mapa:

Među najpoznatijim jelima srpske kuhinje nalaze se ćevapi, pljeskavica, sarma, prebranac, ajvar i kačamak, ali i tradicionalni sirevi poput sjeničkog i zlatarskog. Takođe, srpska kuhinja je poznata po svojim pecivima, poput proje i pite sa različitim filovima. Neizostavan deo gastronomije su i slatkiši, poput baklave, vanilica i orasnica.

Vanilice na tacni
Vanilice na tacnifoto: Printscreen/youtube/ Dacinaa Kuhinja

Najbolji specijaliteti

Najbolje rangirani specijaliteti nacionalne kuhinje sa prosečnim ocenama su:

- pazarske mantije (4.7) - leskovački ajvar (4.7)

Mantije u plehu
Mantije u plehufoto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

- komplet lepinja (4.6) - leskovački roštilj (4.6) - svrljiški belmuž (4.6) - slatko od ruže, perkelt, bela čorba, sarma, burek sa sirom, pasulj, pljeskavica (4.4) - mućkalica, urnebes, gomboce, krofne (4.3)

Najbolje ocenjene namirnice su maline iz Arilja (4.7), bačkopetrovački kulen (4.6), a treće mesto dele užička pršuta i futoški kupus (4.5).

TasteAtlas rangiranje potvrđuje da je srpska kuhinja prepoznata u svetu, ali takođe pruža priliku za dalju promociju i unapređenje gastronomskog turizma. U eri globalizacije, gde moderni restorani eksperimentišu sa inovativnim pristupima tradicionalnim jelima, Srbija ima šansu da još više afirmiše svoju kulinarsku scenu.

Bonus video:

04:05

Subotica je zaslužila velike pohvale - Narodna kuhinja pruža impresivnu pomoć, grad izdvojio 40 miliona dinara!

(Espreso/Kurir/TU Magazin/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.