Dragoslav je majstor svog zanata, njegova dela obilaze svet: Porudžbine prima i iz Hrvatske, sve radi ručno
Dragoslav pravi amfore za vino, Foto: RINA/Ustupljene fotografije

naučio od oca i dede

Dragoslav je majstor svog zanata, njegova dela obilaze svet: Porudžbine prima i iz Hrvatske, sve radi ručno

Sve zantalije iz užičkog kraja imaju svoju taktiku i način pripreme

Objavljeno:

Za selo Zlakusu pored Užica čuo je čitav svet, jer vešti grnčari decenijama unazad od gline i kalcita stvaraju čuda. Dragoslav Nikitović kao i većina ovdašnjih majstora zanat je učio od oca i dede. Danas, niko kao on ne pravi amfore, skoro iste onakve kakve su nekada davno koristili stari Grci i Rimljani, za prenos ulja, vina i žitarica.

- Amfore za vino su jako specifične i mnogo veće od običnih. Visoke su skoro dva metra, velike zapremine, premazuju se voskom kako bi vino u njima moglo da stoji. Dok se grade, vrlo često moram da se popenjem i na stolicu, kako bi mogao da dođem do vrha. Dosta porudzbina primam iz Hrvatske, oni ih tamo zakopavaju u zemlju, kako bi vino poprimilo taj specifičan miris i ukus. To je daleko najkvalitetnije vino i dostiže vrtoglavo visoke cene“, kaže Dragoslav za RINU.

Dragoslav pravi amfore za vino
Dragoslav pravi amfore za vinofoto: RINA/Ustupljene fotografije

Amfore pravi ručno, a materijal nabavlja u obližnjim selima Vranjani i Rupeljevo. Sve zantalije iz ovog užičkog kraja imaju svoju taktiku i način pripreme proizvoda od gline, a tajnu kako nastaju sva ta fantastična dela, retko otkrivaju.

- Za jednu amforu mi treba tri puta po pola sata. Prvo izgradim sredinu, zatim ručke, a onda se gradi to njihovo specifično šiljato dno. Onda sledi sušenje koje traje oko 15 dana i to na promaji bez sunca. Kad se taj proces završi, amfore se peku u specijalnim pećima za keramiku, oko deset sati. Tek onda su one spremne za prodaju. Svaki zanatlija ima neki svoj način i zato nikad nećete videti dva potpuno ista proizvoda od različitih majstora“, rekao je grnačar iz Zlakuse.

Dragoslav ručno pravi amfore za vino
Dragoslav ručno pravi amfore za vinofoto: RINA/Ustupljene fotografije

Amfore Dragoslava Nikitovića poznatijeg kao Bibilo, obišle su ceo svet. Brojni putnici namernici dođu do kuće ovog majstora čak izdaleka, kako bi u svoju zemlju poneli ovo neobično delo. Osim što ih kupuju da bi u njima čuvali vino, naši ljudi iz dijaspore vrlo često ih koriste kako bi ukrasili svoja dvorišta.

- Kupac iz Crne Gore svoju amforu je čak stavio u more, kako bi dobila tu neku željenu notu“, otkrio je Dragoslav.

Bonus video:

01:42

Mapirano 56 različitih vinarija Šumadije i Pomoravlja

(Espreso/RINA/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.