Muftija: Klanjaćemo ispred Skupštine, reći ću: Evo gradonačelniče ti budi hodža!
Foto: Espreso

nezadovoljstvo

Muftija: Klanjaćemo ispred Skupštine, reći ću: Evo gradonačelniče ti budi hodža!

Muftija kaže da će ukoliko do dogovora ne dođe, pripadnici muslimanske verske zajednice okupiti ispred Skupštine da klanjaju namaz, i da će nastaviti da se bore

Objavljeno:

Islamski vernici u Zemunu molitve održavaju na ulici posle rušenja nelegalno podignute džamije. Islamska zajednica od tog objekta ne odustaje, a ukoliko ne dođe do dogovora sa nadležnima u Opštini Zemun i Gradu Beogradu, muftija sremski i glavni imam Mejdžlisa Zemun Emin Zejnulahu kaže da će povesti vernike da klanjaju namaz ispred Skupštine grada.

foto: Filip Plavčić

Ramazanska noćna molitva u Zemun polju preselila se na ulicu. Ne iz prkosa, kako kaže muftija sremski, nego zato što vernici nemaju gde. Od bogomolje ne odustaju, ali će do nove pokušati da dođu na legalan način. Tako što će im opština dodeliti plac za izgradnju.

foto: Filip Plavčić

- Ovde se više ne možemo vraćati, ali sad tražimo da nam opština izgradi na jednom ovde opštinskom placu. Samo tako može ova država da se spere. Neko ko je nametnuo ovo mojoj državi i mom gradu, ovu bruku, koja je obišla svet, taj mora za to da odgovara. Da odgovara od nas građana da ga kaznimo na izborima, a bogami i da se smeni sa te funkcije - ističe muftija Zejnulahu.

SRUŠEN MOLITVENI DOM U ZEMUN POLJU: Ljudima isključili struju dok su rušili u 3 ujutru, danas se mole na ulici! (UŽIVO)

Odgovor koji se već mogao čuti ovih dana stiže i od zamenika gradonačelnika Andreje Mladenovića.

- Sve je urađeno po zakonu i prema propisanim procedurama - kaže Mladenović.

foto: Filip Plavčić

A na pitanje zašto se sa sprovođenjem zakona kreće baš od verskog objekta islamske zajednice odgovara:

- Ja tu ne bih to dovodio u pitanje i stavljao u prvi plan da li je neka verska zajednica u pitanju i da je neko imao nameru samo jednoj određenoj verskoj zajednici da ruši neki objekat.

Pokret Slobodni građani Srbije pokreće peticiju za izgradnju nove džamije u Zemun Polju!

Međutim za beogradske muslimane, baš to je ono što je u prvom planu. Traže da budu tretirani ravnopravno sa drugim verskim zajednicama.

- Mi ćemo nastaviti da se borimo. Ako nas ne čuju odavde, mi ćemo doći ispred Skupštine tu da klanjamo i ja ću da kažem: Evo gradonačelniče ti nas vodi, ti nam budi hodža. Ti organizuj život muslimana u Srbiji - poručuje muftija.

foto: Filip Plavčić

- Ja se nadam da neće biti potrebe za nekim dodatnim tenzijama. Mi i smo imali odlične odnose i razgovarali smo i razgovaraćemo i dalje - kaže zamenik gradonačelnika.

Podršku Islamskoj zajednici za sada je pružio Pokret slobodnih građana, Saše Jankovića, čiji su ih predstavnici obišli i obećali pomoć u sprovođenju peticije za izgradnju novog verskog objekta, koja će biti upućena Gradskoj opštini Zemun.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.