OPET UDARAJU PO DŽEPU! Građani će platiti 2,5 miliona dinara da se popravi imidž Komunalne policije!
Foto: Dragana Udovičić

neverovatno

OPET UDARAJU PO DŽEPU! Građani će platiti 2,5 miliona dinara da se popravi imidž Komunalne policije!

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odlučilo je da iz budžeta izdvoji 2,5 miliona dinara kako bi se analizirali stavovi javnosti o radu Komunalne policije i kako bi se radilo na promeni i jačanju imidža ove gradske službe

Objavljeno: 16:55h

Kako piše Insajder, tako će prekoračenje ovlašćenja, nepoštovanje zakona, pa neretko i bahatost komunalne policije građani Srbije platiti pošto će novcem iz budžeta biti finansirano popravljanje imidža koji su sami urušili.

Insajder je danas objavio da je Ministarstvo odlučilo da raspiše tender kako bi se analizirali stavovi javnosti o radu Komunalne policije i kako bi se radilo na promeni i jačanju imidža ove gradske službe.

Upostavljanje odnosa poverenja između građana i komunalnih policajaca – glavni je motiv Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da iz budžeta izdvoji 2,5 miliona dinara.

Ovo između ostalog, se navodi u odgovoru koje je Ministarstvo dostavilo Insajderu. Ministarstvo je, kako se kaže u odgovoru, svesno događaja iz prošlosti kao i činjenice da Komunalna policija nije uvek bila pomoć kakvu građani očekuju i zaslužuju te da je neophodno uspostaviti bolji odnos.

Na pitanje novinara Insajdera zbog čega građani iz budžeta plaćaju poboljšanje imidža Komunalne policije, za čiju je negativnu reputaciju, pre svega, odgovorna ona sama svojim postupcima, u Ministarstvu navode da je javna nabavka pokrenuta u skladu sa finansijskim i planom javnih nabavki Ministarstva za 2017.

foto: Zorana Jevtić

- Ministarstvo je potpuno posvećeno osnaživanju institucije Komunalne policije i kroz ovu aktivnost, koja je, ponavljamo, samo deo šireg plana unapređenja rada i usluga ove službe, a sve u cilju uspostavljanja neophodnog odnosa poverenja između građana i komunalnih policajaca - navodi se još u odgovoru.

Oni dodaju i da jedino otvorena komunikacija s građanima i javnošću može da uspostavi razumevanje u vezi s obavezama i zadacima Komunalne policije.

Ministarstvo napominje i da je jedan od ciljeva da Komunalna policija bude servis građana, kako je to i zamišlјeno, u vreme njenog formiranja. Oni objašnjavaju i da je ova nabavka, u kojoj se menja i jača imidž ove gradske službe, samo segment svega što je Ministarstvo od početka godine preuzelo.

Ministarstvo državne uprave, MUP i sektor Komunalne policije zadužen za edukaciju od početka godine intenzivno obučavaju i treniraju komunalne policajce u oblasti komunikacije i rada sa građanima u različitim situacijama, navodi se na kraju odgovora Insajderu.

Pre dva dana, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u čijoj je nadležnosti Komunalna policija, raspisala je javni poziv za izradu strategije kojom bi se "definisale aktivnosti za promenu i jačanje imidža Komunalne policije i izgradnju pozitivne reputacije". Osim strategije, usluge koje Ministarstvo traži je i saradnja sa medijima, produkcija i izrada komunikacionih materijala i organizacija događaja koji su namenjeni unapređenju imidža Komunalne policije.

foto: Marina Lopičić

Kako je potvrđeno novinaru Insajdera u Ministarstvu državne uprave, za ovaj posao izdvojeno je 2,5 miliona dinara. Komunalnu policiju od osnivanja, krajem 2010. godine, prate brojni incidenti – od fizičkih obračuna sa građanima prilikom kontrole nelegalne ulične preprodaje, posedovanja BusPlus karti, pa i do privođenje aktivista nevladinih organizacija i udruženja i sprečavanja novinarskih ekipa da obavljaju svoj posao. O incidentima postoje čak i video snimci na internetu. Komunalna policija osnovana je zvog rešavanja svakodnevnih problema građana poput vandalizma, buke, oštećenje javne i privatne imovine...

foto: Dragana Udovičić

Kako je tada objašnjavano, državnoj policiji su, zbog drugih prioriteta, prekršaji koji se odnose na gradski red i mir ostajali u drugom planu, pa su samim tim gradovi postajali sve neuređeniji i nebezbedniji. Međutim, zbog čestih incidenata pripadnici komunalne policije su vrlo brzo stekli imidž bahatih službenika koji neretko prekoračuju svoja ovlašćenja.

(Espreso.co.rs / Insajder)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.