GRADOVI, PLAŽE, JEZERO U PEĆINI, LEKOVITO BLATO, MUZEJI - šta sve ne smete propustiti da vidite u Kefaloniji (INTERAKTIVNA MAPA)
Foto: Vikipedija

nezaboravno iskustvo

GRADOVI, PLAŽE, JEZERO U PEĆINI, LEKOVITO BLATO, MUZEJI - šta sve ne smete propustiti da vidite u Kefaloniji (INTERAKTIVNA MAPA)

Predstavljamo vam najveće ostrvo u Jonskom moru, sa svim pojedinostima i lokacijama koje morate posetiti

Objavljeno:

Što se ponude aranžmana u našim agencijama tiče, možete da birate između mesta Lasi i Skala, od kojih Lasi rade u mnogo većoj meri. To je dobra vest, budući da je Lasi bolji izbor, jer je Skala malo mesto poput Lasija, ali oko nje nemate ništa. Plaža u Lasiju je mnogo lepša, a moramo istaći i to da je plaža u Skali na najnižoj tački, tako da do bilo kog smeštaja morate ići uzbrdo. Još jedna stvar koja ide u prilog Lasiju je činjenica da je smešten odmah pored glavnog grada, tako da ste u njemu za 15 minuta lagane šetnje. Što se smeštaja u Lasiju tiče, cene se razlikuju od agencije do agencije, ali ima smeštaja za 300 - 350 evra sa avionskim prevozom u sezoni. Možete proći i sa 250 evra, ali je u tom slučaju smeštaj udaljen i od plaže i od grada. Van sezone cene nisu mnogo jeftinije, pa se kreću od 170 do 250 evra.

Došli smo do najlepšeg dela priče, a to su lokacije koje treba videti.

Krenućemo od glavnog i najvećeg grada i glavne luke, Agrostolija. Kao što smo već rekli, ovaj moderan i kosmopolitski grad smešten je najužnom delu ostrva, u zalivu. Duž luke nalazi se jako lepo šetalište ukrašeno palmama. Krasi ga i dosta kafića, prodavnica suvenira, butika i slično. Oko glavnog trga, mesto su pronašli brojni kafići i taverne, kao i četiri velika hotela. Na ulazu u grad nalazi se kameni most dužine 650 metara Na sredini mosta se nalazi mala piramida pod nazivom Kolona, koja je posvećena graditelju mosta, Šarlu de Bosetu.

U Agrostoliju posetite arheološki muzej u kome se nalaze zanimljivi artefakti iz mikenskog, helenističkog i rimskog perioda.

KOJE SU NAJBOLJE PLAŽE, GDE JE NAJBOLJE NAĆI SMEŠTAJ? Ako letujete na Lefkadi, ovde su sve informacije! (INTERAKTIVNA MAPA)

Takođe treba videti zaštitni znak Kefalonije, a to je svetionik Svetog Teodora, koji se nalazi nekoliko kilometara od Argostolija, a sagradio ga je britanski guverner Napier. On je lokalno poznat pod imenom Fanari (svetionik) i predstavlja malu okruglu zgradu sa belim dorskim stubovima.

Liksuri (Lixouri) je drugo po veličini mesto na ostrvu, nalazi se 30 km zapadno od Argostolija. Zbog velikog zemljotresa 1953. godine grad je bio uništen i samo nekoliko zdanja je preživelo, a ona se mogu videti i danas. Ovde se organizuju brojni lokalni festivali tokom cele godine. Šetnja oko naselja otkriva stare crkve sa lepim freskama, Arheološki muzej, neoklasične zgrade i čuveni Manastir Kipoureon.

Već pomenuti grad Fiskardo smešten je na krajnjem severu ostrva. Neki ga zovu i grčki Sen Trope, zbog brojnih jedrilica i predivnih restorana. Jedino je mesto koje nije porušeno u zemljotresu 1953. godine, tako da predstavlja prirodni muzej života ove oblasti. U blizini se mogu naći mnoge lepe šljunkovite plaže, fantastične uvale sa mirnom kristalnom vodom, ruševine paleolitskog naselja i dosta vizantijskih crkava.

Obavezno posetite i manastir Svetog Gerasima (Agios Gerasimos) koji se nalazi 15 km od Argostolija, u blizini Valsamata. Ovaj svetac je zaštitnik ostrva i slavi se dva puta godišnje. Crkva je uništena u zemljotresu 1953. godine, ali je obnovljena od strane lokalnog stanovništva. Telo Svetog Gerasima čuva se u maloj kapeli u bašti koja se otvara jednom nedeljno. Prilikom obilaska ne zaboravite da obučete odeću koja pokriva ruke i noge.

foto: Vikipedija
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.