ČULI STE ZA FAMOZNI KOUČING, ALI NEMATE IDEJU ŠTA JE TO: Srbi sve više plaćaju ove trenere! (FOTO)
Foto: Shutterstock

hit zanimanje

ČULI STE ZA FAMOZNI KOUČING, ALI NEMATE IDEJU ŠTA JE TO: Srbi sve više plaćaju ove trenere! (FOTO)

Samo 10-ak ljudi u Srbiji akreditovano je u međunarodnim institucijama, za bavljenje ovim poslom, zato dobro pazite!

Objavljeno: 19:07h

Kouč treneri spadaju u zanimanje 21. veka, koje je stiglo i u Srbiju. Priča se da uzimaju "masne" pare od klijenata, pa smo istražili čime se zapravo bave, koliko naplaćuju i kako to ovaj "trener" može da vam pomogne da živite bolje i uspešnije?

No, krenimo od početka.

Koučing je proces rada koji ima za cilj poboljšanje klijentovih performansi, najčešće kroz rad "jedan na jedan”, kao i kako da sve što nauče na seansama primene u svom životu.

SRPKINJE ZALUĐENE CRNOM MASKOM! Da znaju koju supstancu sadrži, više je nikad ne bi stavile na lice! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Zadatak kouč trenera je da jasno i nepristrasno predstavi šta klijent radi i kako radi, da bi zajedno došli do novih saznanja koje bi klijent kasnije preneo u svakodnevni život. Razvoj je ključni element koučinga.

Zvuči vam previše apstraktno?

Jasnije rečeno, rezultati koučinga mogu biti: postizanje vrhunskih rezultata (posao, sport, upravljanje, učenje…), uspešno završavanje projekata, proširivanje sopstvenih kapaciteta, razvijanje sopstvene vizije, postizanje balansa, identifikacija i aktivacija skrivenih talenata, razvoj lične misije, razvoj kreativnosti, definisanje vrednosti i prioriteta...

foto: Beta

Sa druge strane, koučing može pomoći kod stresa, blokada, životnih i poslovnih kriza, manjka motivacija, mentalnih blokada, konfliktnih situacija.

Peđa Jovanović, profesionalni kouč trener iz firme "Atria group" kaže za Espreso da postoji velika razlika između koučinga za pojedince i kompanije.

- Kada su u pitanju kompanije, tu je sve jasnije, traže se konkretni rezultati, zadaju se okviri i postavljaju kriterijumi koji su mnogo veći za ispuniti. Jednostavno se provere rezultati, i kompanije vide da li koučing pomaže.

On objašnjava da je koučing sve popularniji u Srbiji, da klijenti sve više znaju šta žele i da se u odnosu na 2009. godinu dosta pojačala potražnja za ovakvim vidom rada.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.