Više me niko nikad neće napasti: Ispovest reporterke Espresa na dan nasilja nad ženama! (FOTO)

kako se odbraniti od nasilnika

Više me niko nikad neće napasti: Ispovest reporterke Espresa na dan nasilja nad ženama! (FOTO)

U džepu jakne uvek nosim suzavac - od kako je on legalan. Iznad svega se plašim da će me neko silovati, pretući i ostaviti golu

Objavljeno: 17:06h
Suzana Trajković

Prebijanje, silovanje, guranje, ponižavanje - to su stravične stvari koje se dešavaju ženama. Veoma često smo žrtve nasilja - samo zato što smo slabiji pol. Toga se, kao i svaka žena, plašim i ja. U džepu jakne uvek nosim suzavac - od kako je on legalan. Iznad svega se plašim da će me neko silovati, pretući i ostaviti golu i krvavu na sred ulice. 3 tajna ženska oružja: Ovim ćete zaustaviti nasilnika za 10 sekundi! (VIDEO) Pošto je danas međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, razgovarala sam sa Milicom Mačkić, instruktorkom samoodbrane za žene, koja kaže da zainteresovanost za kurs samoodbrane nije dovoljna - jer je nasilje nad ženama u našoj zemlji tabu tema.

- Bitno je znati tehniku, i kako napadaču zadati udarac, a onda pobeći. Takođe, žene u samoodbrani mogu koristiti nakit, nokte, zube, noge, kolena, ukosnice, pincete, tašnu - sve što može na kratko onesposobiti protivnika - ispričala je Mačkićeva. Instruktorka samoodbrane mi je pokazala jednu situaciju, ali i taktiku samoodbrane prilikom napada. Jedan od mojih najvećih strahova na trenutak su se obistinili. Pukom srećom, "napala" me je moja instruktorka, i pokazala kako da se odbranim. Vraćam se kući, i biram prečicu - kroz šumu. Sa leđa me napada manijak koji želi da me siluje. Evo kako se svaka žena može odbraniti u ovakvoj situaciji. Stavlja mi ruku preko usta da ne bih vrištala, i pokušava da me odvuče u šumu. Razgoračim oči, a u glavi se stvara strašna slika - pretući će me i silovati! Prvi zahvat je - snažno skinuti njegovu ruku i osloboditi se stiska. Drugi: Laktom snažno udariti napadača u stomak - jednom. A onda - još jednom. Sledeći potez je treći udarac - laktom u glavu. Kada napadač bude omamljen od udarca, okrećete se ka njemu i pripremate novi napad. Snažno ga šutnete u međunožje. A onda se date u beg! Poruka koja se 365 dana godišnje, a posebno danas šalje ženama širom sveta je: Ne dozvolite da budete žrtve nasilja. P.S. Pitali su me zbog čega sam prilikom vežbe stegla usne. Znate zašto? Zamislila sam da je to realnost, i da je moja sagovornica ustvari manijak. Zamislila sam kako je to biti žrtva nasilja. I bila sam prestrašena.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.