OVO NISU NI MALDIVI NI EGIPAT, VEĆ NAŠA SRBIJA: Pogledajte samo boju vode, nestvarno (FOTO)
Zaovinsko jezero, Foto: Printscreen/Youtube/Dron Srbija UE

LETOVANJE

OVO NISU NI MALDIVI NI EGIPAT, VEĆ NAŠA SRBIJA: Pogledajte samo boju vode, nestvarno (FOTO)

Jezero je akumulacija hidroelektrane “Bajina Bašta“ u Perućcu, sa kojom je povezano cevovodom

Objavljeno:

Zaovinsko jezero se nalazi na planini Tari, kod mesta Zaovine i spada u grupu veštačkih jezera. Jezero je nastalo u periodu između 1975. i 1983. godine, kada je tok Belog Rzava pregrađen branama kod vrha Kuk. Pri najvišem vodostaju, površina jezera se nalazi na nadmorskoj visini od 881,5 metara, dok je njegova najveća dubina oko 110 metara. Jezero dopunjuju Konjska reka i Beli Rzav.

Jezero je akumulacija hidroelektrane “Bajina Bašta“ u Perućcu, sa kojom je povezano cevovodom. Kada se desi da je vodostaj reke Drine niži, jezero se prazni i pokreće turbine hidroelektrane. U slučaju da je nivo Drine viši, višak vode se pumpa u Zaovinsko jezero, zbog čega sam vodostaj jezera mnogo oscilira.

Upravo zbog ovoga, poslednjih par godina, tokom letnjeg perioda jezero biva skoro potpuno isušeno, što nije dobro i ne zadovoljava očekivanja posetilaca.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Dron Srbija UE

Voda u jezeru je veoma čista i može se piti nakon manjih prerada. Jezero se takođe koristi i za uzgoj pastrmki.

Na planini Tari se nalazi jedna trećina ukupne flore Srbije, a od toga, jedna polovina se nalazi u Zaovinama. Na ovom području oko jezera, do sada je pronađeno preko 600 biljnih vrsta. U blizini brane, kojom je jezero napravljeno, Josif Pančić je pronašao Pančićevu omoriku.

Tokom leta, na jezeru se pojavljuje veliki broj kupača na neuređenim plažama.

Pored Zaovinskog, Nacionalnom parku Tara pripadaju još četiri jezera: Crno Osoje, jezero Spajići, jezero Kruščica i jezero Perućac.

Bonus video:

01:48

PRIRODA JE PRAVO MESTO ZA RAZVOJ DECE Dubaić: Obavljamo aktivnosti koje utiču na EDUKACIJU. Deca su danas udaljena od prirode

(Espreso / Srbijapodlupom / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.