Pitali smo radnike iz državne  i privatne firme u Srbiji ista pitanja - odgovori kao da su sa dve različite planete
Foto: Printscreen Youtube

ko radi, a ko se ladi

Pitali smo radnike iz državne i privatne firme u Srbiji ista pitanja - odgovori kao da su sa dve različite planete

Visoka stopa nezaposlenosti i alarmantno finansijsko stanje građana Srbije, pokazuju da često nismo u poziciji da biramo uslove, ali i samo zaposlenje. Pred nama su dve opcije, rmbačenje u državnoj firmi ili kod privatnika?

Objavljeno: 12:03h

Kako izgleda biti zaposlen u Srbiji? Da li ste u skorije vreme čuli da je neko vama blizak konkurisao za željeni posao, u željenoj firmi i dobio ga?

Istini za volju, raritet je u današnje vreme uopšte i dobiti posao...

Ipak, oni koji su imali tu sreću, zaposlili se i tako stekli kolege, "partnere" za ćaskanje tokom pauze za ručak, ali i mesečnu Bus Plus kartu, moraju da se pomire i sa uslovima koje firma u kojoj rade postavlja.

Nekada se znalo, a to će vam i vaši roditelji, bake i deke potvrditi. Na prosto pitanje gde radiš, odogovor je bio jednostavan - "u državnoj firmi" i samo takav posao smatrao se pravim, a sve ostalo, po onoj staroj - "obesi mačku o rep"... Da se ne lažemo, bili su zadovoljni...

Visoka stopa nezaposlenosti i alarmantno finansijsko stanje građana Srbije, pokazuju da često nismo u poziciji da biramo uslove, ali i samo zaposlenje. Pred nama su dve opcije, rmbačenje u državnoj firmi ili kod privatnika?

Da bismo vam predstavili prednosti i mane obe vrste zaposlenje, porazgovarali smo sa ljudima koji su zaposleni u javnim službama i onima koji rade u privatnom sektoru.

Naša sagovornica (ime poznato redakciji) radi u JKP Beogradski vodovod i kanalizacija. Odgovorila nam je iskreno na nekoliko pitanja, a evo sa kakvim se uslovima suočavaju zaposleni u državnoj firmi.

*Radno vreme?

- 8 sati, od 07:30 do 15:30. Samo radnim danima, svaki vikend je slobodan. Nikada, ali nikada se ne ostaje duže na poslu, niti iko od vas to traži.

*Kašnjenje?

- Sve do 15 minuta se toleriše. Možda i malo nakon toga, nije baš da su kazne za kašnjenje rigorozne.

*Pauza?

- Pola sata, i možete otići na pauzu kada god želite, sem, pola sata nakon dolaska na posao i pola sata pred odlazak.

*Praznici?

- Svaki, ali apsolutno svaki praznik je slobodan. Uskrs, Božić, Nova godina, Prvi maj, svi državni praznici...

*Prednosti?

- Definitivno je to prijava, zdravstveno osiguranje, sve je uvek na vreme. Poštuju se odmori, plaćena odsustva, bolovanja...

*Mane?

- Spor napredak. Odnosno to što čitav sistem nekako uspore. Ostalo je sve potaman.

*Da li biste nekada radili kod privatnika?

- Ne, osim ako u pitanju ne bi bila baš, baš neka velika suma novca.

Naš drugi sagovornik zaposlen je u velikoj privatnoj kompaniji, a ovo je njegovo iskustvo:

Radno vreme?

- Ne dozvoljavam nikome da me tera da radim van radnog vremena, tih 8 sati sam tu, preko - samo ako je baš, baš bitno! Čuda gle, i nama je prekovremeni rad stvar dobre volje. Ali nije plaćen!

*Kašnjenje:

- Da se zakasni, može, ali nikako nije dopušteno. Morate da imate dobro opravdanje, zabrinutu facu, i da strepite od šefovih komentara. Često se i preti kaznama, ali baš ako neko pretera.

*Pauza?

- Ovo nije nešto što se uvek podrazumeva. Nekad imaš, nekad nemaš. Generalno imaš pravo na nju, ali, ako šefu nešto treba - zaboravi. Jedi za stolom, ne idi u wc. Dobro došli u Srbiju!

*Praznici?

- Malo me hvata depresija kada se ovi sa državnog posla spremaju za putovanja i vikende kada su državni praznici. Za mene to uglavnom znači da neću imati gde da kupim klopu i piće dok se kao pretučen vraćam sa posla. Generalno, kad su državni praznici imamo manje posla, ali to nam samo dodaje "na dosadi", a svakako samo zarobljeni na svom radnom mestu.

*Prednosti?

- Ne pogađa te smanjuju plate u javnom sektoru. Jeeeeeeee!

*Mane?

- Nema praznika, pauza od tri sata, ranije izlaženje s posla ne postoji.

* Da li biste nekada radili u državnoj firmi?

- Sanjam državni posao, da, jer mislim da bi mi ta opuštenost prijala. Promenio sam tri privatne firme, u svakoj sam osetio iste stvari: nema popuštanja kada je rad u pitanju, sve zavisi od dobre volje šefova, i NEMA ODLASKA SA POSLA KAD I KAKO ŽELIŠ!

Sudeći po odgovorima naših sagovornika zaposlenih u dve različite sfere, razlike i te kako postoje u zavisnosti da li ste delić kapitalističke mašinerije privatnika ili deo velike državne službe.

foto: Giphy

Možda je najbolje biti hrabar, uploviti u sopstveni biznis i biti svoj gazda. Mada, i to vuče neke druge stvari, ali ipak, sigurno je da nećete biči ničiji rob, a zarađivaćete novac za sebe, a ne gazde!

Zato, oni hrabri koji reše da se upuste u biznis, neka bud spremni da rade i do 12 sati dnevno, ali ZA SEBE!

(M. Božinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.