TEMPERATURA DO 40 STEPENI, TROPSKE NOĆI, A ONDA STIŽU NEPOGODE: Meteorolog Sovilj otkrio prognozu do kraja juna
Slobodan Sovilj, Foto: Zorana Jevtić, Beta Saša Đorđević, Kurir TV

VREME U SRBIJI

TEMPERATURA DO 40 STEPENI, TROPSKE NOĆI, A ONDA STIŽU NEPOGODE: Meteorolog Sovilj otkrio prognozu do kraja juna

Meteorolog Sovilj o prognozi do kraja juna 2024. godine

Objavljeno:

Topli vazduh iz Afrike širi se preko Sredozemnog mora ka Balkanu. Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj navodi da pik tog toplotnog talasa možemo očekivati od četvrtka do subote, sa temperaturama od 35 do 40 stepeni.

"Veoma topao vazduh iz Afrike polako zahvata delove Italije i južne Grčke i ka tom premeštanju zahvatiće i Srbiju. Pik tog toplotnog talasa možemo očekivati od četvrtka do subote, ta tri dana će biti najtoplija u našoj zemlji, a maksimalne temperature kretaće se u većini mesta između 35 i 38 stepeni. U petak i subotu u južnoj i centralnoj Srbiji lokalno može biti i 40 stepeni", navodi Sovilj.

Slobodan Sovilj
Slobodan Soviljfoto: Zorana Jevtić, Beta Dragan Gojić, Printscreen/youtube/NOVA S

Do kraja sedmice u mnogim predelima Srbije očekuju se tropske noći, pre svega u urbanim sredinama, što znači da se maksimalne temperature neće spuštati ispod 25 stepeni.

"U urbanim sredinama slede tropske noći, ako je maksimalna temperatura u Beogradu 38 stepeni to znači da ona minimalna ne pada ispod 24, 25 stepeni. Tako da tropske noći koje su najizraženije u Beogradu možemo očekivati i narednih dana", ukazuje Sovilj.

Najtoplije će, kaže, biti u centralnoj i južnoj Srbiji sa temperaturama od 38 do 40 stepeni.

Leto
Letofoto: Emilija Jovanović

Da li Srbiji prete superćelijske oluje

Na pitanje da li Srbiju nakon toplog talasa očekuju vremenske nepogode, odgovara da se prvi uslovi za lokalnu oblačnost sa pojavom pljuskova i grmljavine očekuju u subotu.

"Ali će to biti retka ili izolovana pojava poslepodne i uveče. U nedelju, u drugom delu dana kada temperatura bude polako pala u svim krajevima je znatno veća šansa za pojavu pljuskova i grmljavina. Tada će lokalno biti uslova i za pojavu grada i većih količina padavina za kratko vreme dok u prvom delu naredne sedmice pljuskovi će biti učestaliji na jugozapadu, jugu i istoku Srbije", ukazuje Sovilj.

Maksimalna temperatura će se kretati u intervalu od 28 do 33 stepena.

Prema rečima meteorologa Slobodana Sovilja naznaka za superćelijske oluje nema.

Bonus video:

01:27

ZA OČEKIVATI SU TOPLOTNI TALASI, SUŠE, POŽARI, OLUJE Zamenik direktora RHMZ: Dolazi do klimanja naše klime, POSLEDICE NA OKEAN

(Espreso/Kurir/RTS/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.