DOMOVI ZDRAVLJA U SRBIJI PUNI DECE KOJA SU ZARAŽENA OVIM VIRUSOM: Obratite pažnju na SPECIFIČNE SIMPTOME!
Virus, Foto: RINA

OPREZ

DOMOVI ZDRAVLJA U SRBIJI PUNI DECE KOJA SU ZARAŽENA OVIM VIRUSOM: Obratite pažnju na SPECIFIČNE SIMPTOME!

Pregledajte decu!

Objavljeno:

U domovima zdravlja, na pedijatrijskim odeljenjima beleži se povećan broj pregleda dece koja se javljaju zbog stomačnih infekcija, ujeda krpelja, kao i sa virusnim oboljenjem koje izaziva BRNU virus.

Dr Marija Golubović iz Doma zdravlja Savski venac kaže za Tanjug da se u ambulantu Doma zdravlja Savski venac deca najviše javljaji zbog BRNU virusa i ujeda krpelja.

Ona objašnjava da BRNU virus izaziva bolest šaka, stopala i usta i da je reč o enterovirusu koji se nalazi u digestivnom traktu.

Krpelj
foto: Jan Gläßer / Panthermedia / Profimedia

- Infekcija se lako prenosi preko sekreta iz nosa, pljuvačke i ranica iz usta, prljavih ruku i najviše preko kontaminiranih igračaka - kaže Golubović.

Uzrast koji virus najviše zahvata je predškolski i to deca starosti dve-tri godine.

Inkubacija traje od tri do pet dana, a od simptoma je prisutna temeratura do 38 stepeni, praćena povremeno glavoboljom, bolom u grlu, čestim odbijanjem obroka, a kod male dece i pojavom kašastih stolica.

- Drugog ili trećeg dana bolesti javlja se ospa na šakama, stopalima i u ustima, koja liči na plikove. Terapija je simptomatska. Bolest traje oko 10 dana i prolazi bez komplikacija - navodi dr Golubović.

Dodaje da se u ambulantu takođe javljaju deca sa ubodom krpelja i da krpelji prenose bakteriju Borreliju Burgdorferi koja izaziva Lajmsku bolest.

- Savet roditeljima je, kada primete krpelja na koži detata, da se jave u svoj dom zdravlja da bi se krpelj uklonio. Analizu krpelja i dalju terapiju će odrediti pedijatar - rekla je dr Golubović.

Dom zdravlja, Šalter, lekar, doktor, Lekari, Pregled, Mikroskop
foto: BETAPHOTO Predsednistvo Srbije Dimitrije Goll

Prema njenim rečima, u Domu zdravlja Savski venac, u predškolskom dispanzeru je broj pregleda po lekaru oko 50, što je između 200 i 300 pregleda, a od tog broja oko 50 odsto dođe zbog bolesti šake stopala i usta, a oko 20 odsto zbog uboda krpelja.

Bonus video:

04:36

AVION NIJE UŠAO U SUPERĆELIJSKU OLUJU VEĆ U NEŠTO MNOGO GORE Vojni pilot: Snaga ove prirodne pojave ravna je NUKLEARNOJ BOMBI

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.