SRBI MASOVNO KUPUJU NEKRETNINE U OVOJ DRŽAVI, NOVAC IM NIJE PROBLEM: Biraju samo ELITNA NASELJA! (FOTO)
Hrvatska, Foto: Profimedia

IMA SE, MOŽE SE

SRBI MASOVNO KUPUJU NEKRETNINE U OVOJ DRŽAVI, NOVAC IM NIJE PROBLEM: Biraju samo ELITNA NASELJA! (FOTO)

Srbi masovno kupuju nekretnine u ovom mestu

Objavljeno:

Na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije su već tradicionalno najbolji kupci, odnosno redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i stanova, pa su prošle godine kupili njih 3.403.

Međutim, kako se saznaje od vlasnika agencija za nekretnine, ako se posmatra kupovina građana iz regiona, ove godine je nešto veće interesovanje za kupovinu nekretnina na Primorju zabeleženo kod građana Srbije, Istre i Kvarnera.

"Zanimljivo je da nam u poslednje vreme sve više upita i kupaca stiže iz Srbije. To su kupci veće platežne moći koji više vole da kupuju skuplje nekretnine na elitnim destinacijama. Po pravilu su zainteresovani za kupovinu nekretnina u Opatiji i Istri, s naglaskom na zapadnu obalu", rekao je Branko Papeš, direktor agencije za nekretnine Dogma.

Istra, Rovinj, Brijuni, Novigrad
foto: Teodora Škobo

Teško je reći sa čime je sada povezano ovo veće interesovanje. Opatija je, recimo, nekada bila miljenik bogatih Rusa za kupovinu vikendica... Prema podacima, građani Srbije su prošle godine kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj, pa će u ovom kontekstu biti zanimljivo videti ukupne podatke za ovu godinu.

"Nismo primetili veće interesovanje građana Srbije za nekretnine u Dalmaciji, rekao bih da je interesovanje isto kao i do sada i uglavnom ako je jedan od vlasnika, ako su kupci bračni par, poreklom iz Hrvatske", kaže Jasminka Biliškov, direktorka agencije za nekretnine Biliškov.

Nadalje, interesovanje hrvatske dijaspore kao tržišne niše u sektoru trgovine nekretninama na primorju i dijaspore iz regiona eksplodiralo je nakon korone. Pitanja su se tada bukvalno desetostruko povećala u roku od nekoliko meseci.

"U 2022. godini 36 odsto svih kupovina nekretnina u Hrvatskoj obavili su strani državljani, a po mom mišljenju najmanje 50 procenata kupaca pripada dijaspori iz regiona", kaže Papeš, piše Jutarnji.hr.

Hrvatsko primorje Dubrovnik
foto: Reuter/Antonio Bronić

Dodaje da su im Istra i Kvarner posebno zanimljivi zbog relativne blizine i odlične prometne povezanosti sa mestima u kojima žive. Probude se u Beču, Gracu ili Minhenu, uđu u auto i za četiri, pet sati su tu na ručku i uživanju u moru. Generalno, ove godine je zabeležen pad interesovanja kupaca iz inostranstva zainteresovanih za primorje, od čega 10 odsto i više, u zavisnosti o kojoj oblasti je reč.

Hrvatska
foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT, Ilustracija

U agencijama za nekretnine kažu da su cene zastale, rasta uglavnom nema ili je minimalan. Neki smatraju da se sada tržište zapravo stabilizovalo i da je situacija posle pandemije bila izuzetak.

Bonus video:

01:45

HRVATSKA I PRIŠTINA PRIMENJUJU ISTE MEHANIZME PROTIV SRBA! Profesor bezbednosti: Hapse ljude zbog objava na Fejsbuku

(Espreso / Mondo / I.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.