NOVA ZARAZA HARA SRBIJOM, SVAKI DAN RASTE BROJ OBOLELIH: Ako imate ove SIMPTOME, idite hitno kod LEKARA!
Porodica, Foto: Facebook/Kayley Burke

loše vesti

NOVA ZARAZA HARA SRBIJOM, SVAKI DAN RASTE BROJ OBOLELIH: Ako imate ove SIMPTOME, idite hitno kod LEKARA!

Broj promena kod jedne obolele osobe se kreće između 250 i 500, a mogu se javiti i komplikacije poput upale pluća, upale moždanih ovojnica i upale mozga

Objavljeno:

Broj obolelih se umnogome povećao kao jedna od posledica pandemije virusa Covid-19.

Ovogodišnje epidemijsko javljanje varičele je veće u odnosu na prethodnu godinu, a posebno je izraženo u Beogradu. Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu beleži značajan rast broja obolelih u prvih šest meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine. Samo u Beogradu je dijagnostikovano 5.714 osoba sa varičelom do 10. juna, dok je u prvoj polovini prošle godine taj broj iznosio 5.596.

Simptomi varičele i njen tok

Varičela, izazvana varičela zoster virusom, se obično javlja sa naglim porastom telesne temperature i razvojem ospe po koži. Karakteristično je da se ospe javljaju postepeno i u talasima, menjajući svoj izgled tokom različitih faza. Ospa se obično prvo javlja kao crvene promene na koži, zatim se ispunjava tečnošću, da bi na kraju formirala kruste. Ove promene se mogu javiti na različitim delovima tela, uključujući i sluzokožu usta i unutrašnju stranu očnih kapaka. Broj promena kod jedne obolele osobe se kreće između 250 i 500, a mogu se javiti i komplikacije poput upale pluća, upale moždanih ovojnica i upale mozga.

Male boginje, Boginje
foto: Andrey Khokhlov Alamy Alamy Profimedia

Prenos i lečenje varičele

Period zaraznosti varičele traje od 1 do 2 dana pre pojave ospe pa sve dok se promene na koži ne sasuše i pređu u fazu krasta. Lečenje se sastoji od simptomatske terapije, a u težim slučajevima se uključuju i antivirusni lekovi. Važno je mirovanje u prvoj nedelji bolesti i uzimanje dovoljno tečnosti kako bi se izbegla dehidratacija. Takođe, lekovi za snižavanje temperature i antihistaminici se koriste za ublažavanje simptoma.

Uticanje pandemije koronavirusa na povećanje broja obolelih

Interesantno je da je broj obolevanja od varičele porastao tokom pandemije koronavirusa, delom zbog toga što deca nisu boravila u kolektivima gde se ovčije boginje najviše šire.

Šangaj, Kina, Korona, Korona virus, Koronavirus
foto: Profimedia

Mnoge generacije dece nisu preležale ovu bolest, što je dovelo do povećanja broja obolelih ove godine.

Bonus video:

02:16

OVO SU DVE OPASNE CRNE TAČKE U BEOGRADSKOM SAOBRAĆAJU! Okanović: Jedna rizčna za pešake, druga za vozače, NESREĆE SVAKODNEVNE!

(Espreso / Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.