IGRALA KOLO PO LEŠEVIMA DECE: Mirina Strina sejala strah po Srbiji! (FOTO)
Foto: Profimedia

svedočenja preživelih

IGRALA KOLO PO LEŠEVIMA DECE: Mirina Strina sejala strah po Srbiji! (FOTO)

Dešavanja u Srbiji nakon Drugog svetskog rata, u kojima je učestvovala strina Mire Marković
Objavljeno: 15:28h

S ratnim drugovima Kika je ubijala mladiće toliko mlade da nisu dočekali da dodirnu ženska bedra, kazuje potomak stradalih Milutin Damjanović.

Godine 1996. u jednoj od soba u Selters banji kod Mladenovca provela je svoje poslednje dane partizanka Božidarka Damnjanović Kika. O „krvavim podvizima“ strine Mirjane Marković kruže razne komunističke legende - da je, snalažljiva i hrabra, nosila pisma u torbici pored nemačkih patrola, da je kao dvadesetogodišnja devojka bila u Kosmajskom odredu, a kasnije postala strah i trepet u celoj Šumadiji. Međutim, Kika je po mnogim svedočenjima bila samo jedan od istaknutih članova partizanskih crnih trojki koje su likvidirale Srbe protivnike komunista ili predstavnike vlasti za vreme i posle nemačke okupacije. Mnoge familije je zavila u crno, što se i danas dobro pamti, ponajviše u Mladenovcu i Sopotu. Antifašističke borbe u kosmajskom kraju praktično nije bilo. Za četiri godine okupacije ubijena su samo dva, a ranjena tri Nemca, zbog kojih je streljano ukupno 175 zarobljenika u banjičkom logoru.

Retke sabotaže na pruzi, koje su železničari popravljali za pola sata, nisu Nemcima zadavale muke. Nasuprot tome, u međusobnim borbama četnika i partizana izginulo je na stotine Srba. Pored toga što je o kosmajskim partizanima ispisano nekoliko knjiga, čak je i Kika objavila svoju knjigu „Ja i moji ratni drugovi“, pominje se samo jedna Kikina borba, ali ne protiv Nemaca, nego protiv Srba nedićevaca.

foto: Kurir

Potomci Kikinih saboraca i dalje žive pod Kosmajem. Niko od njih nije želeo da govori.

Milutin Damjanović je u Kikinim čistkama izgubio strica...

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.