KOD NAS JE OBIČAJ DA SE..." Srbi otkrili koliko novca stavljaju u kovertu kada idu na svadbu, iznenadićete se
Svadba/Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/Branko Ostojić

svadba

KOD NAS JE OBIČAJ DA SE..." Srbi otkrili koliko novca stavljaju u kovertu kada idu na svadbu, iznenadićete se

Jedan od nezaobilaznih delova svake svadbe jeste i poklon, najčešće u vidu novca, koji gosti donose mladencima

Objavljeno:

Svadbe su u Srbiji odavno prerasle iz intimnih porodičnih događaja u spektakularne proslave koje često uključuju stotine zvanica, luksuzne sale i bogatu trpezu.

Jedan od nezaobilaznih delova svake svadbe jeste i poklon, najčešće u vidu novca, koji gosti donose mladencima. Ali koliko novca Srbi zapravo poklanjaju na svadbama i šta o tome misle?

Većina građana slaže se da svadbe, iako prelepe, često postaju preterano skupe za mladence, ali i za goste. "Ako ne mogu platiti, neka je ne rade," kaže Zorica, 32-godišnja bankarka iz Beograda. "Mnogi se zaduže da bi napravili veliku svadbu, a onda očekuju od gostiju da im 'vraćaju' kroz poklone."

Koliko je to para?

Prema njenim rečima, prosečan poklon na svadbi u Beogradu kreće se između 50 i 100 evra po osobi. "Kada ideš sa suprugom, to je već 100 do 200 evra. A ako još imate decu, cifra se značajno povećava," dodaje Zorica.

Mladenci
Mladencifoto: Profimedia

Anketirani gosti iz manjih mesta i sela imaju nešto niže standarde, ali ni tamo cifre nisu zanemarljive. "Kod nas je običaj da se poklanja oko 50 evra po osobi, ali opet zavisi od bliskosti sa mladencima," kaže Dragan, 45-godišnji privrednik iz okoline Kragujevca. "Ako su to bliski rođaci ili prijatelji, iunos je znatno viši."

S druge strane, neki gosti smatraju da se svadbe pretvaraju u "trku za novcem" i da se gubi pravi smisao proslave ljubavi. "Meni je žao kad vidim mlade ljude kako se nerviraju oko para i računa. Svadba bi trebalo da bude srećan događaj, a ne prilika da se zaradi," kaže Ivana, 29-godišnja učiteljica iz Niša.

Ekonomisti napominju da je običaj poklanjanja novca na svadbama deo šireg kulturnog konteksta i da ima svoje korene u podršci mladim parovima koji započinju zajednički život. "Ipak, važno je da se ne pretera i da se ne stvara pritisak na goste," kaže Aleksandar Aleksić, profesor iz Beogradu.

Sala za svadbu
Sala za svadbufoto: Margarita Davchenko Panthermedia Profimedia

Kako bi se izbegli nesporazumi i nepotrebni troškovi, neki predlažu da se unapred dogovori visina poklona ili čak da se uvede praksa simboličnih poklona, kako bi se svadbe vratile svom pravom značenju – slavljenju ljubavi i zajedništva.

U svakom slučaju, jasno je da je pitanje svadbenih poklona tema koja izaziva različite stavove i emocije, a ključ je, kao i u svemu, pronaći balans između tradicije i realnosti.

Bonus video:

04:23

KOJE SU PROSEČNE CENE ZA ORGANIZACIJU JEDNE SVADBE? Bubanja: Samo restoran je 9.000 evra, a NEĆETE VEROVATI GDE ODE NAJVIŠE NOVCA

(Espreso/Kurir/Najžena/Slobodanka Ćorić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.