PREVENTIVNI PREGLEDI U ŠAPCU: Deformiteti otkriveni kod 15, od 30 dece
Bolnica / ilustracija, Foto: Nemanja Pančić

pregledi

PREVENTIVNI PREGLEDI U ŠAPCU: Deformiteti otkriveni kod 15, od 30 dece

Uz posvećeno medicinsko osoblje službe dečije zdravstvene zaštite preventivni pregledi su sprovedeni efikasno i bez dugog čekanja

Objavljeno:

U službi dečije zdravstvene zaštite Doma zdravlja "Draga Ljočić" u Šapcu u akciji preventivnih pregleda koje je danas drugi put organizovalo Ministarstvo zdravlja pregledano je tridesetoro dece različitog uzrasta, od predškolskog do srednjoškolskog. Obavljeni su pregledi lokomotornog sistema i kod 15 dece su otkrivene patološke promene.

- Ovi podaci su zabrinjavajući i govore o losem stanju lokomotornog sistema, kako deformiteta kičmenog stuba, tako i stopala. Sve je to posledica smanjene fizičke aktivnosti dece, korišcenja mobilnih telefona, previše vremena provedenog u nepravilnom položaju radeći za računarom i lošeg drzanja - rekla je dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja "Draga Ljočić".

Ona je dodala da je radi sprovođenja fizikalne terapije desetoro dece upućeno fizijatru, troje specijalisti ortopedije, jedno radiologu zbog RTG kičme i 1 dete je upućeno na dalju dijagnostiku kod kardiologa i pulmologa.

Dete leži na krevetu
Dete leži na krevetufoto: Roman Lacheev / Alamy / Alamy / Profimedia

- Iznenadio nas je veliki odziv dece i roditelja, ali smo istovremeno zadovoljni jer je potvrđena opravdanost ove akcije Ministarstva zdravlja i da roditelji imaju svest o tome da je veoma važno da se deformiteti otkriju u ranoj fazi. Zato verujem da će oni ovo shvatiti kao ozbiljno upozorenje i da će svoju decu da odvedu specijalistima koji su predloženi - kazala je dr Stanković.

Inače, sa specijalistima pedijatrije iz ovog Doma zdravlja preglede kičme i stopala je obavljala dr Jasna Džagić, spec. fizikalne medicine i subspecijalista dečje fizijatrije, zaposlena u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Banji Koviljači.

Uz posvećeno medicinsko osoblje službe dečije zdravstvene zaštite preventivni pregledi su sprovedeni efikasno i bez dugog čekanja.

Bonus video:

00:55

BESPLATNI PREGLEDI ZA GRAĐANE: Ovo je kompletan raspored! Iz Udruženja dermatologa Srbije: Po prvi put se ovako nešto organizuje

(Espreso/Telegraf.rs, Dragan Grujić/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.