DA LI MOBILNI TELEFON PRIVLAČI GROMOVE I DA LI UREĐAJE TREBA ISKLJUČITI IZ STRUJE? Profesor Cvetanović sve objasnio
Dr Nikola Cvetanović, Foto: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ/K1 TELEVIZIJA

GRMLJAVINA

DA LI MOBILNI TELEFON PRIVLAČI GROMOVE I DA LI UREĐAJE TREBA ISKLJUČITI IZ STRUJE? Profesor Cvetanović sve objasnio

Ne treba nikako stajati pored drveta, a i na planininama je izuzetno opasno

Objavljeno:

Srbiju je juče pogodilo opasno nevreme sa grmljavinom, a meteorolozi slično vreme najavljuju i za danas.

Fizičar dr Nikola Cvetanović objasnio je neke bitne stvari o ovoj pojavi.

– Munja je slika koju vidimo, svetlo koje se prostire. Grmljavina je zvuk, ono što čujemo. A udar groma je sve to zajedno. Tek odskora potpuno razumemo taj proces. Uzrok je u tome što unutar oblaka dolazi do velikog naelektrisavanja, a munja je u stvari jako dugačka varnica, duga i do pet kilometara. Formiraju se ogromni naponi unutar oblaka, nezamislivi, od 10 do 100 miliona volti – objasnio je fizičar nedavno u „Uranku“.

– Što je veći razmak između munje koju vidimo i zvuka koji čujemo, to smo bezbedniji, jer to znači da je udaljena. Dolazi do ogromnog oslobađanja toplote pa uvek kada imate udar čujete ga kao zvuk. Munje putuju velikim brzinama, do 100.000 kilometara u sekundi. Potpuno ste bezbedni ako između munje i zvuka prođe oko 30 sekundi. Ako je vidite i jako brzo čujete – niste bezbedni.

Dr Nikola Cvetanović dao je i korisne savete kako ostati bezbedan kada dođe do grmljavine.

1 / 3 Foto: Tanjug

U svetu godišnje od udara groma pogine 25.000 ljudi. Podaci pokazuju i da od te pojave čak šest puta češće stradaju muškarci od žena.

Ne treba nikako stajati pored drveta, a i na planininama je izuzetno opasno. Savet je da nikako ne budete u grupi, već se svi razdvojte. Opasne su veoma i vodene površine, pa obavezno treba izbegavati plivanje i boravak u čamcima. Nemojte leći na zemlju već čučnite. To iz razloga što struja uvek ide ka zemlji. Najbolje je ipak naći zaklon – kazao je fizičar i objasnio zašto je automobil odličan zaklon. – U automobilima postoji tzv. Faradejev kavez. Ako grmi, vozite uvek dalje od munja koje vidite na nebu. Ako je vozilo dobro zatvoreno, ako zatvorite sve prozore, onda ste zbog metala u Faradejevom kavezu zbog kojeg je električno polje poništeno, potpuno zaštićeni. Munja ne može da dođe do vas. U automobilu ste bezbedni bez obzira na to da li je motor uključen ili nije, da li se krećete ili stojite. To je najbliži i najbolji zaklon.

Jednako su bezbedni i avioni te nema razloga da brinete ako putujete dok grmi i seva, kaže fizičar.

– Avione često udaraju gromovi, ali oni imaju kablove koji se ponašaju kao gromobran pa su i putnici i svi elektronski uređaji u avionu su zaštićeni. Šezdeset i neke godine prošlog veka bila je poslednja nesreća izazvana udarom groma u avion, ali jasno je koliko je tada sve bilo drugačije nego danas. Cilj gromobrana je da struju sprovede ka zemlji, on služi kao veliki provodnik koji struju usmerava naniže.

Isključite uređaje sa čipom iz struje

Fizičar dr Nikola Cvetanović objasnio je da mobilni telefon ne privlači grom.

– Ako ste sami na nekoj otvorenoj površini to će privući grom, a ne mobilni telefon. Ono što bi kod kuće trebalo izbegavati je žičani telefon jer je moguće da ako grom udari negde blizu, dođe do nekog udara putem žica. Ako udari u spoljne instalacije, u dalekovod, uređaji u stanu mogu da se pokvare. Zato bi, na primer, trebalo izbegavati kupanje kada je grmljavina. Što su instalacije u boljem stanju, u smislu zaštite, to je bolje, ali stopostotna zaštita ne postoji. Kada grmi isključite iz laptopove, televizore, mikrotalasne pećnice… Ovi uređaji su u najvećoj opasnosti, kao i svi uređaji sa čipom.

Bonus video:

01:44

EVO KAD ĆE SE SRUČITI JAKI PLJUSKOVI! Pomoćnik direktora RHMZ naveo kišne i sunčane dane od sutra do kraja naredne sedmice

(Espreso / K1 / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.