SUTRA SLAVIMO LETNJEG SVETOG NIKOLU: Važan je datum, a kažu da ove stvari nikako, ali nikako ne valja raditi
Sveti Nikola, Foto: Wikipedia Commons

SPC

SUTRA SLAVIMO LETNJEG SVETOG NIKOLU: Važan je datum, a kažu da ove stvari nikako, ali nikako ne valja raditi

Ovaj praznik se naziva i letnji Sveti Nikola iako kalendarski ne pripada letu

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njenji vernici sutra slave letnjeg Svetog Nikolu, praznik koji je posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja - Mirlikijskog čudotvorca.

Na ovaj dan nikako ne valja da se pere veš, čisti kuća ili radi bilo kakav kućni posao, prema verovanjima.

U nekim krajevima održao se i običaj darivanja dece na ovaj praznik, jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik.

Ovaj praznik se naziva i letnji Sveti Nikola iako kalendarski ne pripada letu ali najčešće bude lepo vreme na taj dan.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari, u oblasti Likije, na području današnje Male Azije.

Bio je jedinac.

Sveti Nikola
Sveti Nikolafoto: Nebojša Mandić, Ilustracija/Espreso.co.rs

Njegovi roditelji su bili bogati i znameniti. Njegovi roditelji, Teofan i Nona bili su visokorodni i činili su mnoge milostinje prema siromašnima.

Ime je dobio po svom stricu Nikolaju, episkopu grada Patare. Zamonašio se u manastiru "Novi Sion" i još za života narod ga je prozvao Svetiteljem. Bio je izabran za arhiepiskopa grada Mira u Likiji, gde je i sahranjen.

Posle smrti roditelja, Nikola je imanje razdelio siromašnima ne zadržavajući ništa za sebe. Potom, Sveti Nikola biva izabran za arhiepiskopa u gradu Miru, u Likiji. Poučavao je narod veri, obilazio bolesne, otkupljivao je zarobljenike, obilazio gradove i sela.

Sveti Nikola je umro 19. decembra 345. godine (prema Julijanskom kalendaru 6. decembra), pa se taj dan obeležava kao pomen svetitelju i najčešća je srpska slava.

Srpske porodice, koje tog svetitelja smatraju svojim zaštitnikom, na ovaj dan proslavljaju svoju krsnu slavu i slave Svetog Nikolu koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Pravoslavni vernici svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, a njegovo ime znači narodni pobednik.

Hrišćani veruju da svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha.

Prema predanju, smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, pa je ovaj srpski kralj hram u kome su pohranjene mošti Svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovo opremanje.

Bonus video:

00:49

ESPRESO TIKTOK: Kineska slava - Novak Đoković

(Espreso/Telegraf/Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.