STRIZOVIĆI SU DOMAĆINI ZA PRIMER: Imaju 22 krave, radi se od jutra do mraka - domaćin otkriva šta je ključ uspeha
Krave, Foto: RINA/Ustupljene fotografije, Opština Gornji Milanovac

SVAKA IM ČAST

STRIZOVIĆI SU DOMAĆINI ZA PRIMER: Imaju 22 krave, radi se od jutra do mraka - domaćin otkriva šta je ključ uspeha

U ovoj godini je kupljen jako veliki broj nove mehanizacije, što mi je posebno drago jer to znači da će nam sela ostati živa i da će domaćini sa područja naše opštine nastaviti da se bave poljoprivredom

Objavljeno:

Na području opštine Gornji Milanovac veliki broj domaćinstava uspešno se bavi poljoprivredom. U teškim vremenima mnogi od njih nisu odustali od stočarstva, poput Nenada Strizovića iz sela Brđani. Da stočarstvo nije nimalo lak posao i da zahteva dosta odricanja i puno rada, ističe i sam domaćin.

– U našem domaćinstvu imamo dvadeset dva grla, radi se od jutra do mraka i nije lako. Ali,nema odustajanja u posao je uključena cela porodica. Subvencije koje dobijamo od strane opštine nam dosta znače. U planu je da sledeće godine konkurišemo i za projekte koji će unaprediti našu proizvodnju, kao što je projekat pametne štale – rekao je za RINU Nenad Strizović, vlasnik domaćinstva u Brđanima.

Lokalna samouprava, iz godine u godinu izdvaja sve veća sredstva za razvoj poljoprivrede milanovačkog kraja. Agrarni budžet za narednu godinu biće kreiran u cilju da se pomogne domaćinima da osavremene svoju proizvodnju, jer, kako ističe predsednik opšptine Gornji Milanovac, to je ključ uspeha i ono što je možda Srbiji danas najpotrebnije kada je u pitanju agrar.

Mašine
Mašinefoto: RINA/Ustupljene fotografije, Opština Gornji Milanovac

- Ono što je u Evropi već zastupljeno, jesu pametne štale sa robotima koje umesto čoveka obavljaju poslove. Jedan robot može da opsluži sedamdeset pet grla, a za upravljanje robotom potreban je jedan čovek i to je nešto što je budućnost. To ne košta malo, ali opština je spremna da preuzme na sebe deo plaćanja same kamate na kredite, možda i deo kredita, tu je naravno i IPARD fond, ali i domaćini koji mogu sami da obezbede određena sredstva, kako bismo od dvadeset pet napravili pedeset grla i kako bi oni mogli da žive od toga, rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

On dodaje da će opština Gornji Milanovac nastaviti da povećava agrarni budžet i u godinama koje slede, kako bi podstakla mlade da se bave poljoprivredom, a postojećim poljoprivrednicima pomogla da uvećaju svoje prihode. Ove godine je opština opredelila 72.000.000 dinara direktnih subvencija poljoprivrednim proizvođačima.

Ljudi
Ljudifoto: RINA/Ustupljene fotografije, Opština Gornji Milanovac

- Raduje me to što su do sada domaćini aplicirali za kupovinu preko trideset traktora. U ovoj godini je kupljen jako veliki broj nove mehanizacije, što mi je posebno drago jer to znači da će nam sela ostati živa i da će domaćini sa područja naše opštine nastaviti da se bave poljoprivredom, naglasio je Kovačević.

Bonus video:

00:58

ČUVANJE KRAVA NA SIBIRSKI NAČIN: Baka Ljuba u osmoj deceniji kao profi klizačica (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/RINA/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.