ANDREA ČUVA SAT NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI: Ima duge nalakirane nokte, a ne libi se da uzme čekić u ruke
Andrea, Foto: Printscreen/TV prva

svaka joj čast

ANDREA ČUVA SAT NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI: Ima duge nalakirane nokte, a ne libi se da uzme čekić u ruke

Nakon završenih studija, Andrea se zaposlila u butiku, ali vrlo brzo je tamo dobila otkaz

Objavljeno:

U Novom Sadu živi i radi jedina žena kovač u Srbiji. Zanat je nasledila od oca i iako se to tradicionalno smatra muškim poslom, ona skoro dve decenije svakog dana odlazi u tamne i hladne lagume Petrovaradina, u kojima se nalazi njihova porodična kovačka radionica. Zajedno sa svojom porodicom zadužena je za očuvanje čuvenog sata na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ovo je priča o Andrei Lukači Pap...

Sa ovim poslom je počela da se upoznaje još u ranom detinjstvu, kada bi se ušunjala u očevu radionicu i uzela čekić u ruke. Kasnije, kao školarac tokom letnjeg raspusta, pomagala bi ocu i tako zarađivala za džeparac. Nakon završenih studija, Andrea se zaposlila u butiku, ali vrlo brzo je tamo dobila otkaz i taj trenutak je bio prekretnica kada je shvatila da najviše od svega želi da se bavi ovim muškim poslom.

Andrea je žena koja voli i neguje duge nokte, i ovaj posao nikada ne bi menjala za kancelarijski, a kako izgleda samo jedan njen dan, pričala je u emisiji "150 minuta". "Mnogi misle da mi je kovač prezime, a ne zvanje. Upoznavala sam se sa jednom gospodjom i ona je pitala čime se bavim, ja sam rekla da sam kovač, a ona je prokomentarisala da me ne pita za prezime - nego čime se bavim. Pitaju me ljudi za duge nokte - volim duge nokte, ali šta god da radim u radionici, ja obavezno stavim rukavice, zato mogu da održavam te dugačke nokte", počela je Andrea i dodala:

Petrovaradinska tvrđava
Petrovaradinska tvrđavafoto: Marina Lopičić

"Moj tata se bavi ovim poslom više od 50 godina i onda je nekako došlo prirodno da se ja bavim time. Dok je tata radio ja sam dovlačila stoličicu i lupala čekićem. Radila sam kod tate za džeparac prvo, pa sam otišla da radim u butiku. Tamo sam dobila otkaz, pa me tata primio opet da radim kod njega dok ne nađem neki drugi posao. I evo tu sam 20 godina. Nikada ne bih radila nešto drugo. Meni je moj posao antistres terapija, kad uzmete onaj čekić i lupate to je super. Imamo teške poslove i lakše poslove i gornju i donju radionicu. Gore se rade veliki elementi, velike kapije i ograde, a kad radim u donjoj radionici to znači da radim sitne poslove", rekla je Andrea i objasnila koji su to "sitni" poslovi:

"Na primer obrađujem male kovačke elemente, to je mnogo lakši deo posla. Kada obrađujemo velike elemente tu se i umorimo i dižemo teške stvari. Ali ja tu gledam da budem izjednačena sa muškarcima iako mi kažu da ja to ne treba da dižem. Dosta me štede", rekla je Andrea.

Ona je objasnila da su i mama i sestra ponekad uključene u posao, a da bi volela da posao prenese i na svoju decu. "Oni su još uvek mali, ali dolaze u radionicu i umeju da mi čeprkaju po alatu", dodala je Andrea.

Bonus video:

04:00

KOLIKO JE STRESAN ODLAZAK NA POSAO NAKON ODMORA? Psiholog analizira: Postoje OVA dva tipa ličnosti, mnogi se ne odmore na odmoru!

(Espreso/Mondo/J.D./Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.