EVO KAKVO VREME NAS OČEKUJE DO KRAJA MAJA 2024. GODINE: Ovi dani će biti "problematični" - spremite se za obrte
Kišobran, Foto: Stefan Stojanović

vremenska prognoza za maj 2024

EVO KAKVO VREME NAS OČEKUJE DO KRAJA MAJA 2024. GODINE: Ovi dani će biti "problematični" - spremite se za obrte

U svojoj sezonskoj prognozi RHMZ navodi da će maj biti topliji i prosečno vlažan, s posebnim akcentom na majske kiše

Objavljeno:

Prva dekada maja završava se upozorenjem RHMZ na pljuskove, grmljavinu, grad, a sudeći po mesečnoj prognozi za maj očekuje nas još nekoliko takvih dana do kraja meseca.

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno i toplo vreme, pre podne sa sunčanim intervalima, a od sredine dana nestabilno mestimično sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ). Duvaće slab i umeren, zapadni i severozapadni vetar, a temperature će se kretati od devet do 27 stepeni.

U Beogradu će biti promenljivo oblačno i toplo, sa sunčanim intervalima u toku prepodneva, dok se posle podne i uveče očekuje nestabilno vreme na širem području grada sa lokalnom pojavom kiše ili kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom. Najviša dnevna temperatura do 27 stepeni.

Ipak, večeras nas očekuje jača promena vremena zbog koje je za celu Srbiju na snazi žuti meteoalarm, a za sutra i prekosutra RHMZ je istakao i narandžasti meteoalarm, te izdao upozorenje.

RHMZ
foto: Printscreen/RHMZ

Upozorenje RHMZ na obilne pljuskove s grmljavinom i pojavu grada

U sredu (08.05.) i četvrtak (09.05.) očekuje se nestabilno vreme mestimično sa kišom i kratkotrajnim plјuskovima sa grmlјavinom. U južnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije ponegde se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode praćenim sugradicom i gradom, a lokalno i velikom količinom padavina (većom od 20 mm za 3 h) za kratko vreme.

RHMZ
foto: Printscreen/RHMZ

Od petka, 10. maja, više sunčanih sati, a padavine će postati ređa pojava, saopštio je RHMZ.

Prognoza za maj 2024.

U svojoj sezonskoj prognozi RHMZ navodi da će maj biti topliji i prosečno vlažan, s posebnim akcentom na majske kiše.

U celoj Srbiji srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti više za 0.5ºC do 1.5ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 14ºC. Isto važi za srednju maksimalnu temperaturu u maju, koja će u Beogradu i široj okolini biti oko 25.1ºC.

Mesečna suma padavina tokom maja će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 52 mm.

Pogledajte koji dani su označeni kao „problematični“ u mesečnoj prognozi RHMZ.

1 / 6 Foto: hidmet.gov.rs

Bonus video:

01:44

EVO KAD ĆE SE SRUČITI JAKI PLJUSKOVI! Pomoćnik direktora RHMZ naveo kišne i sunčane dane od sutra do kraja naredne sedmice

(Espreso/Nova.rs/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.