PEČENJARI U OVOM DELU SRBIJE U DEFICITU SA "ROBOM" PRED PRAZNIKE: Potražnja ogromna, a evo kakve su TRENUTNO CENE
Predrag Marinković, Foto: RINA

cene

PEČENJARI U OVOM DELU SRBIJE U DEFICITU SA "ROBOM" PRED PRAZNIKE: Potražnja ogromna, a evo kakve su TRENUTNO CENE

Ko nije probao "čačansko prase i jagnje", taj ne zna šta valja.

Objavljeno: 07:48h

Kako se bliže prvomajski praznici, Vasrks ali i jedna od najvećih srpskih slava Djurdjevdan, obori u okolini Čačka su sve prazniji, a kilogram najboljeg pečenja sve je teže naći. Predrag Marinković iz Parmenca se više od tri decenije bavi ovim poslom i ističe da iako je deficit stočnog fonda na tržištu, a potražnja velika, cene su se pred praznike prasećeg i jagnjećeg mesa ujednačile.

- Sada je cena žive mere prasića od 550 do 600, a jagnjića, takođe, negde su se cene izjednačile. Što se tiče nekih daljih poskupljenja pred praznike i pred Đurđevdan, nadamo se da će ostati ta cena, može nekih desetak odsto da poskupi, ali mislim da će se to zadržati - rekao je za agenciju RINA, Predrag Marinković vlasnik pečenjare.

Ali, ma kolika cena tog pečenja bila, za kvalitet se nadaleko čulo, pa zbog dobrog zalogaja i tradicionalnog načina pripreme u grad na Moravi posetioci stalno vraćaju, koji je poznat još pod imenom "prase štrase".

- Tajna dobrog pečenja je u tome što se peče na bukovim i cerovim drvima u pekarama, seče se na panju. A imajući u vidu da nam se bliže praznici , vaskršnji praznici su uz 01. maj, ređe se dešava da je Praznik rada u postu, moram da kažem da nije baš velika potražnja pečenja upravo iz tog razloga - dodao je Predrag.

1 / 4 Foto: RINA

Dakle, što se tiče tajne formule vrhunskog čačanskog pečenja je u tome što se peče u pekarama, i ostaju specifični ukus i miris kojima se ne može odoleti.

- Ko nije probao "čačansko prase i jagnje", taj ne zna šta valja. Svako ko nije prošao najpoznatijom obilaznicom oko Čačka, treba to da učini jer je ovo raj za prave ljubitelje dobrog pečenja i zalogaja - zaključuje Miloš Ilić iz Svrljiga.

Bonus video:

03:01

KAKO SE KREĆE CENA PRASIĆA PRED PRAZNIKE: Evo u kom kraju su najjeftiniji i koliko se novca mora izdvojiti

(Espreso/RINA/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.