OVE INFEKCIJE NAJVIŠE MUČE MALIŠANE OVIH DANA: Pedijatar otkrio sve simptome, jedna stvar dodatno otežava situaciju
Pregled, Foto: juraj kral / Alamy / Alamy / Profimedia

javno zdravlje

OVE INFEKCIJE NAJVIŠE MUČE MALIŠANE OVIH DANA: Pedijatar otkrio sve simptome, jedna stvar dodatno otežava situaciju

Iako za ovo vreme nije svojstveno da su čekaonice u zdravstvenim institucijama pune, lekarima se javlja sve veći broj bolesne dece

Objavljeno:

Viroze, bakterijske infekcije, bronhitis, upale ušiju samo su neka oboljenja zbog kojih su usijani telefoni Hitne pomoći, ali i Domova zdravlja. Međutim, ni alergije ne popuštaju, pa dodatno otežavaju situaciju maskirajući simptome.

Nagla promena vremena proteklih dana po svemu sudeći uticale su i na decu. Pedijatar Dejan Jonev za Telegraf.rs otkrio je sa kakvim se sve simptomima mališani javljaju.

"Zbog ovakvih promena vremena kakve smo imali imunitet kod dece je pao, temperature su varirale na +10, pa na - 10 stepeni, što nikako ne prija organizmu, pogotovu dečijem", kazao je za Telegraf doktor Jonev.

Doktor napominje da mu se sve češće javljaju roditelji čija deca imaju simptome poput kašlja, curenja ili zapušenosti nosa, glavobolja, gubljenja apetita, pa i malaksalosti.

"Ovo su sve simptomi virusne infekcije gornjih disajnih puteva", pojašnjava dr Jonev.

Ipak mališani su i na udaru bakterijske upale ždrela koje karakterišu povišena temperatura, jako bolno i upaljeno grlo, kao i uvećane žlezde.

"Imali smo i slučajeve bronhitisa i zapaljenja ušiju", dodaje naš sagovornik.

Doktor
Doktor foto: Profimedia

Iako za ovo vreme nije svojstveno da su čekaonice u zdravstvenim institucijama pune, lekarima se javlja sve veći broj bolesne dece.

"Tu su i oni alergični mališani koji već imaju propisani terapiju, sa simptomima svraba i suznih očiju, kijanja, roditelji znaju kakva je tu situacija, međutim kod nekih se to razvija i u opstruktivan bronhitis i astmu", zaključio je doktor.

Kada se jave prvi simptomi, stručnjaci savetuju da je važno javiti se lekaru na vreme.

Bonus video:

01:42

DOKTORKA JE ZNALA DA IMA LEUKEMIJU, ALI NAM NIJE REKLA Inicijativa za Gavrila: Ako se bolest ne vrati kroz 5 godina biće izlečen

(Espreso/Telegraf.rs/Jelena Peranović/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.