ALEKSANDAR PITAO SVEŠTENIKA DA MU POŠALJE MOLITVU ZA USPEH: Dobio je važnu lekciju koju će pamtiti do kraja života
Sveštenik / ilustracija, Foto: RINA

molitva za uspeh

ALEKSANDAR PITAO SVEŠTENIKA DA MU POŠALJE MOLITVU ZA USPEH: Dobio je važnu lekciju koju će pamtiti do kraja života

Vernik Aleksandar pitao je sveštenika da mu pošalje Molitvu za uspeh

Objavljeno:

U pravoslavlju postoje vrste molitvi u kojima se koriste razne reči u opisu te prakse.

Sveti Jovan Zlatousti zapisao je da svi ljudi imaju potrebu za molitvom, više nego što drveće ima potrebu za vodom.

Molitva za sreću jedna je onih koju pravoslavni hrišćani izgovaraju u trenucima kada im treba potpora i nada da će se određeni događaj završiti sa najboljim ishodom.

Za takvu molitvu zainteresovao se jedan Aleksandar koji je pitao sveštenika da li postoji molitva za uspeh i kako glase njene reči.

"Poštovanje, interesuje me postoji li molitva za uspeh i zamolio bih Vas da mi istu pošaljete", napisao je on u sekciji sajta Svetosavlje gde sveštenik odgovara na pitanja.

Crkva
Crkvafoto: Tamara Trajković

Ovo je odgovor koji je dobio:

"Dragi brate, tebe interesuje molitva za uspeh. Nisi bio baš konkretan, na kakav si to uspeh mislio. Ali, da bi čovek u bilo čemu uspeo, on mora da se trudi, da radi na onome u čemu želi da uspe. Prema tome, preporučio bih ti Molitvu pre početka rada, jer se samo kroz rad i trud stiže do uspeha. Rad nam je Gospod zadao još pri stvaranju prvog čoveka, a čovek ga je, svojim padom u greh, samo otežao. Gospod je tada rekao: “Sa znojem lica svoga ješćeš hleb, dokle se ne vratiš u zemlju od koje si uzet, jer si prah i u prah ćeš se vratiti” (1. Mojsijeva 3, 19) . Ako u tvom kućnom, porodičnom Pravoslavnom molitveniku ne postoji ova molitva, preporučujem ti onda ovu molitvu:

“Mnogomilostivi Gospode, Ti koji si i Sam rekao da bez Tebe ne možemo ništa dobro činiti, budi i meni milostivi pomoćnik učini da ovaj rad moj i delo koje započinjem bude po volji Tvojoj svetoj. Daj, Gospode, ljubitelju poštenih trudbenika i dobrotvornih radnika, da blagodat Duha Tvoga Svetoga ukrepi ovo delo ruku naših, da ono bude na slavu imena Tvoga svetoga, a na korist i dobro naše i naših bližnjih. Jer se svako dobro delo utvrđuje voljom Tvojom i blagoslovom Tvojim, blagosloveni Gospode, volitelju našega spasenja i napretka. Blagoslovi stoga, Gospode, da ovaj rad naš uspešno privedemo kraju i završtetku, na slavu svetog imena Tvog i na spasenje duša i tela naših. Tebi, Davaoče svakoga dobra i Delatelju našega spasenja, slava i hvala u sve vekove. Amin”.

U bogoslužbenoj knjizi Trebnik ima i Obred prizivanja pomoći, blagodati i dara Presvetoga Duha na početku svakok dobrog dela. Pretpostavljam da i ti, dragi brate, imaš dobre namere i da težiš ka ostvarenju nekog dobrog dela, u kome tražiš pomoć Božju, kako bi u tome delu uspeo.

U tom činu sveštenik čita i ovu molitvu:

“Gospode Isuse Hriste, Bože naš, primi ovu molitvu za oproštaj grehova tvojih služitelja (tvoga služitelja) i blagoslovi njihovu (njegovu) dobru nameru i delo, da ga srećno počnu i bez ikakve smetnje na Tvoju slavu završe, pregaocima pomozi i usmeri dela ruku njihovih, te silom Presvetoga Duha učini da ga dovrše. Jer si Ti milostivi i čovekoljubivi Bog i Tebi slavu uznosimo, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i uvek i u vekove vekova. Amin, ”

Molitva
Molitvafoto: Alexander Matvienko / Panthermedia / Profimedia

Da li ikona Isusa Hrista mora stajati iznad ikone krsne slave?

Aleksandar je imao i nedoumicu oko rasporeda ikona u porodičnom domu.

"Interesuje da li Isusova ikona mora stajati na zidu iznad ikone Krsne Slave?", pitao je on, a otac Dušan mu je dao odgovor i na tu dilemu:

"Ikona Gospoda Isusa Hrista ne mora u stanu da bude iznad Slavske ikone. Ako imaš samo te dve ikone, onda postavi jednu pored druge i to onako kako su postavljene na ikonostasu, levo ikona Hristova, a desno (kako ti gledaš ikone) Slavska ikona. Kad nabaviš i ikonu Presvete Bogorodice, onda ćeš ikonu Hristovu staviti u sredinu, desno Slavska ikona, a levo ikona Presvete Bogorodice".

Bonus video:

01:01

MOLITVA ISPRED HRAMA: Oče naš grmeo Podgoricom iz desetine hiljada grla (KURIR TV)

(Espreso/ Svetosavlje/ Pripremila M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.