DA LI ROĐENA SESTRA ILI BRAT MOGU BITI KUMOVI NA VENČANJU? Sveštenik rešio dilemu i pomenuo običajno pravo
Venčanje, Foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

kum na venčanju

DA LI ROĐENA SESTRA ILI BRAT MOGU BITI KUMOVI NA VENČANJU? Sveštenik rešio dilemu i pomenuo običajno pravo

Jedna Jelena našla se u nedoumici da li na venčanju kuma može da bude rođena sestra, a odgovor je potražila na forumu sajta Svetosavlje

Objavljeno:

Kum, pa Bog – govori se u nekim krajevima, dok su u drugim umereniji – što je Bog na nebu, to je kum na zemlji.

U porodičnim odnosima posebno mesto zauzima jedna osoba koja nije u krvnom srodstvu ni sa kim iz porodice- kum.

Smatra se da je kum zaštitnik porodice, a kumstvo je duhovno srodstvo. Ovaj običaj poznat je svim Slovenima i vodi poreklo iz prehrišćanskih vremena.

Jedna Jelena našla se u nedoumici da li na venčanju kuma može da bude rođena sestra, a odgovor je potražila na forumu sajta Svetosavlje.

"Interesuje me da li na venčanju kuma može da bude rođena sestra? Hvala.", napisala je Jelena.

Ovo je odgovor koji je dobila od oca Dušana:

"Draga sestro Jelena, Svedočenjem, kumovanjem na venčanju ne ulazi se u duhovno srodstvo. Ono počinje tek sa krštenjem. Kum na venčanju je svedok, koji treba da garantuje, da predstojećem braku ne stoje na putu nikakve smetnje ili zabrane (da verenici nisu u nekom srodstvu, da nije bilo prinude ili prevare, da ne postoji već brak sa trećim licem ili obećanje trećem licu itd) . Kao što u bilo kakvoj parnici ili sudskom postupku svedok treba da bude validan, psihički i fizički sposoban za svedočenje, nepristrasan, tako i za svedočenje, kumovanje na venčanju treba da postoje suštinski i formalni uslovi za taj čin", navodi sveštenik i dodaje:

"Nema nikakve prepreke, kanonske, da rođena sestra bude svedok, kuma na venčanju, ali to nije odomaćeno u našem narodu, to se kosi sa običajnim pravom, a narodna mudrost kaže: Bolje je da se selo iskopa, nego da se običaj pokvari ili ukine. Uostalom, zar ti (ako je ovo tvoj slučaj) nemaš nikog od svojih starih kumova ili dobrih, osvedočenih prijatelja, koji će ti kumovati na venčanju, pa tako oštru sužavaš krug svojih prijatelja, da rođenu sestru uzimaš za kumu?"

Venčanje
Venčanjefoto: Profimedia

Podsetimo, prema Crkvenim pravilima ne možete za kumu uzeti devojku mlađu od 14 godina a za kuma dečaka mlađeg od 15 godina. Tek nakon ovog uzrasta čovek se može baviti duhovnim obrazovanjem, smatra crkva.

Takođe, nikako ne bi trebalo uzimati za kumove monaha i monahinju, niti osobe sa mentalnim oboljenjima. Osim toga, ni roditelji deteta ne mogu biti kumovi.

Dosta je narodskih verovanja ukorenjeno u našoj trtadiciji pa se tako smatra da je nemoguće uzeti neudatu ženu za kumu devojci, a neoženjenog muškarca za kuma momku. Još jedno sujeverje vezuje se za trudnice koje takođe navodno ne treba uzimati za kume.

Krštenje
Krštenjefoto: Andrew Shlykoff / Alamy / Profimedia

Međutim, prema stavu crkve najvažnije je da osoba koju izaberete za kuma vašem detetu ili za venčanje bude dobra osoba, sve ostale stvari su manje važne!

Uobičajeno je da se u kuću kumčeta donose pokloni, novac, igračke, da se besposleno provodi vreme sa detetom. Nažalost mnogi ljudi zaboravljaju da su kumovi prvenstveno duhovni mentori i da je najbitnije posvetiti se toj mladoj i nezreloj duši i pokušati joj pomoći da se snađe u ovom teškom vremenu i svetu punom poteškoća.

Bonus video:

01:34

KUMSTVO KRUNISALI PESMOM KOJA JE ZAPALILA JUTJUB: Malo ko zna da je Aleksandra Mladenović kuma Nenada Manojlovića

(Espreso / Svetosavlje/ Stil/ Pripremila M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.