JEDAN VELIKI GREH SVI SRBI PRAVE ČIM KROČE U MANASTIR: Nikako, ali nikako nije dobro da prekršite stroga pravila
Manastir/Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Kamerom kroz Srbiju

mora da se poštuje

JEDAN VELIKI GREH SVI SRBI PRAVE ČIM KROČE U MANASTIR: Nikako, ali nikako nije dobro da prekršite stroga pravila

Važno je da vernici obrate pažnju pre nego što kroče u svetinju

Objavljeno: 12:04h

Svi koji posećuju manastire i crkve trebalo bi da znaju pravila koja se poštuju prilikom odlaska.

Važno je da vernici obrate pažnju pre nego što kroče u svetinju.

Kao prvi korak, treba da se potrudimo da dolaskom u svetinju znamo da ulazimo u drugačiji prostor, da ulazimo na osveštanu zemlju, na kojoj se nalaze mošti svetih i gde nas posmatra Presveta Bogorodica kao Igumanija svih naših manastira. To znači da naše ponašanje treba da prilagodimo svetinji, a sve eventualne slabosti i svetovne navike da ostavimo van kapije.

Na teritoriji manastira, gde se nalazi sveti hram, porta, episkopska rezidencija, monaški konaci i trpezarija, najstrožije se zabranjuje pušenje, jer to je prostor u kome treba da se oseti miris tamjana, a ne naših poroka.

Manastir/Ilustracija
Manastir/Ilustracijafoto: Printscreen/Youtube/ Kamerom kroz Srbiju

U manastiru svako mora biti pristojno odeven, naročito pri ulasku u sveti hram. Muškarci da nose duge rukave i pantalone, a žene duge rukave, suknje ili haljine, kao i maramom da pokrivaju glavu.

U manastirskoj trpezariji i gostoprimnici se najstrožije zabranjuje slobodna upotreba alkohola što ne dolikuje svetinji, te će se upotreba alkohola ograničiti na tradicionalnu gostoprimnu meru u našim manastirima u otadžbini – na jednu čašicu, uz posluženje kafe i slatkog. Prilikom zajedničke praznične trpeze, razrešiće se i jedna čaša vina, odnosno ono što je tipikom propisano za pomenuti dan. Svi poklonici i posetioci manastira će biti lepo dočekani prema poretku i blagoslovu koji nam je predao Sveti Sava, a i kome nas uči Sveti apostol Pavle (Jevr. 13, 2).

U manastirskoj trpezariji će se poštovati i u miru i tišini slušati, čitanje Prologa, odnosno, duhovne literature koju će odrediti za čitanje nastojatelj obitelji (iguman/igumanija) .

Manastir/Ilustracija
Manastir/Ilustracijafoto: Printscreen/Youtube/ Kamerom kroz Srbiju

U manastiru će se od sada obavezno za svaki poduhvat (rad, uređenje, sađenje, donošenje stvari, nameštaja, itd.) tražiti blagoslov od nastojatelja, odnosno Uprave manastira.

Za konačenje u manastiru će se tražiti blagoslov od nastojatelja, koji će prema manastirskim pravilima moći da odobre boravak u manastiru do tri dana. Za duži boravak će se tražiti blagoslov od arhijereja.

Zabranjuje se slobodno korišćenje manastirskih prostorija/objekata bez blagoslova i posebno njihovo privatizovanje.

Za vreme ustaljenih svetosavskih piknika/sabora poštovaće se kućni red manastira, naročito u gorepomenutom manastirskom užem krugu.

Bonus video:

00:53

VELIKIH 14 MOLITVI NA GROBU SVETE NIKOLINE: U manastiru Nimnik spas traže NEŽENJE, BOLESNI, ali najviše RODITELJI koji prenoće

(Espreso/Vesti online/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.