PRIJEPOLJAC NAPRAVIO IZUM KOJIM PČELE ŠALJU SMS PORUKU: Revolucinarno rešenje nastalo spajanjem DVE VELIKE LJUBAVI
Emir Hašimbegović, Foto: RINA

inovator

PRIJEPOLJAC NAPRAVIO IZUM KOJIM PČELE ŠALJU SMS PORUKU: Revolucinarno rešenje nastalo spajanjem DVE VELIKE LJUBAVI

Emir iz Prijepolja po uzoru na kolege sa zapada napravio svoju posebnu gsm-sms vagu, njom se prati kompletno stanje u pčelinjacima

Objavljeno:

Emir Hašimbegović iz Prijepolja, inače elktroinženjer po struci, na jedinstven način spojio je svoje dve velike ljubavi – elktroniku i pčelarstvo. Na prvi pogled zvuče potpuno nespojovo, ali ipak imaju svoju vezu. Prijepoljac je po uzoru na patente sa zapada konstruisao gsm-sms vagu koja meri prinos meda koji pčela unosi u košnicu.

- To je digitalni uređaj koji prati stanje meda u smislu prinosa i gubitka i obaveštava vlasnika putem sms poruke, što se pokazalo izuzetno korisnim naročito pčelalarima čiji su pčelinjaci udaljeni tokom sezone, rekao je Emir za RINU.

Hašimbegović se tek od skora bavi pčelarstvom. Znao je da postoje takve vage, ali želeo je da konstruiše sam svoj proizvod koji će odgovoriti potrebama jednog pčelara. Njegova gsm-sms vaga prati kompletno stanje u pčelinjaku – okolnu temperaturu, vlažnost, ukupnu težinu košnice i dnevni donos meda.

Emirov izum
Emirov izumfoto: RINA

- U njoj ima modul za slanje sms poruke. On prati stanje meda u košnici a zatim u određenom vremenskom periodu obaveštava svog vlasnika. Mnogi pčelari drže svoje pčele u udaljenim mestima što često predstavlja dodatni napor da ih obilaze. Ova vaga omogućava da budete udaljeni i na stotine kilometara od košnica, a da u svakom trenutku znate sta se u njima dešava – kaže Emir Hašimebegović.

Nakon što je jednu vagu konstruisao za svoje potrebe, Emiru su se javile i kolege pčelari za koje je on takođe konstrisao gsm-sms vagu, a ovaj svoj patent namereva i da prodaje svima kojima je potrebno.

Košnica
Košnicafoto: Beta/Dragan Gojić

- Uz kupovinu, koja je moguća na rate, dobijate i garanciju i održavanje ovog unikatnog „made in’’ Prijepolje prozivoda“, zaključuje Emir kroz osmeh.

Inače, Hašimbegović je ranije bio na funkciji predsednika opštine Prijepolje četiri godine.

Bonus video:

02:48

Jasna sa svojom porodicom pravi med, a tokom korone ga je prodavala putem MEDOMATA!

(Espreso / RINA / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.