Deca vam se tuku međusobno? Starije ignoriše mlađe? Ljubomorno je na seku ili batu? Na ova i 1.000 drugih pitanja NJIH DVE imaju odgovor!
Foto: Promo

imamo li strpljenja za njih?

Deca vam se tuku međusobno? Starije ignoriše mlađe? Ljubomorno je na seku ili batu? Na ova i 1.000 drugih pitanja NJIH DVE imaju odgovor!

Kako vaspitavati decu bez nagrada i kazni? Kako postaviti dobre odnose između braće i sestara? Sanja Rista Popić i Dragana Aleksić na ovu i još mnogo dečjih tema

Objavljeno: 16:18h
Saša M. Stajić

- Reakcije roditelja koje povratno dobijamo su više nego odlične, jer alate koje dobiju mogu odmah da primene (posebno kad je efikasna komunikacija u pitanju) i već sutradan imaju rezultat. Takođe, mnogo lakše razumeju neka dečja ponašanja, emocije i stanja i lakše se sporazumevaju s decom. Mi smo ponosne na činjenicu da imamo roditelje koji posle prvog susreta s nama obavezno dolaze i na sledeća predavanja - nastavlja naša sagovornica.

foto: Profimedia

Gde roditelji greše? Verujem da ovo pitanje svaki dan postavljate sebi. I ovde je odgovor prost: robujemo mitovima koji se prenose s kolena na koleno.

Kako vam zvuče ove dileme?

- moje dete je neposlušno, neposlušno i nevaspitano, jer nije odmah poslušalo to što mu se kaže;

- roditelj čije dete ispoljava emociju vesa nesposoban je, a dete nije lepo vaspitao zato što je popustljiv;

- braća i sestre (ili braća ili sestre) ne smeju da se svađaju;

- da li dete treba nagrađivati ili kažnjavati i kad...

Poznato?

Možemo ovako unedogled (očekujemo vaše primedbe i iskustva u komentarima, uostalom), ali šta kažu Dragana i Sanja na sve to?

- Najčešće su roditelji sputani jer nisu dovoljno opušteni u svojoj ulozi. Mit da je roditelj nesposoban jer nije vaspitao svoje dete svima najteže pada, pritisak okoline je toliko veliki da se onda oni brinu "šta će drugi da kažu", a ne kako se dete oseća. Tad ne mogu da se posvete detetu i pomognu mu da se s ovom emocijom izbori.

Tek kad roditelji shvate da su sve stvari spoljašnja motivacija i da su kratkog daha, onda im je lakše da razumeju da se dete može pokrenuti kad ima unutrašnju motivaciju i da je to ono što zapravo želimo.

Samo kad postoji unutrašnji impuls dete će obavljati i one zadatke koji mu nisu na listi omiljenih.

foto: brightside.me

Poruka za roditelje?

- Neka uvek prvo slušaju svoj unutrašnji glas, kako se oni osećaju u nekoj situaciji, jer se često desi da neadekvatno reaguju na dete ili neko njegovo ponašanje zato što ih je strah šta će drugi misliti. Posle toga se osećaju loše, imaju krivicu i grižu savesti... Važno je da se upoznaju s razvojnim fazama deteta, da ne bi imali nerealna očekivanja, jer to stvara dodatnu tenziju - objašnjava Dragana.

Deca se bore za našu pažnju, samo je jedan od mitova kojima se bave ove dve sjajne stručnjakinje. Odgovor je: ne bore za pažnju, deca traže kontakt. Koji smo usput izgubili, jer smo došli smlavljeni s posla, jer nas gnjavi gazda u 10 uveče, jer na Fejsu i Instagramu uvek ima nešto zanimljivije...

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.