OVA SVETINJA U HOMOLJSKIM PLANINAMA ODUŠEVIĆE VAS LEPOTOM: Kustos Vladimir nam otkriva šta je čini posebnom (FOTO)
Manastir Oreškovica, Foto: Facebook/Vladimir Kojanić, Petar Aleksić

lepote srbije

OVA SVETINJA U HOMOLJSKIM PLANINAMA ODUŠEVIĆE VAS LEPOTOM: Kustos Vladimir nam otkriva šta je čini posebnom (FOTO)

Svakome ko je vernik, ova prelepa svetinja omogućiće mir i spokoj, kao i lepo provedeni vikend

Objavljeno:

Istočna Srbija, osim po predivnim planinama i prirodnim lepotama, često je odredište mnogih turista zbog brojnih srpskih svetinja, a jedna od njih je i manastir Oreškovica.

Manastir Oreškovica nalazi se u braničevskoj eparhiji, kraju u Homoljskim planinama pored same rečice Oreškovice, a oko sebe je okružen pogledom na planinske vrhove Vukan i Sumorovac.

Prema priči kustosa Vladimira Kojanića, ova prelepa svetinja je bila zadužbina kneza Lazara, a kroz istoriju je više puta bila rušena i iznova obnavljana.

"Manastir Oreškovica je zadužbina kneza Lazara. Mada po nekim arheološkim istraživanjima, koja nisu u potpunosti utemeljena, postoji mogućnost da ju je on obnovio, a da je zapravo prvobitni manastir podignut za vreme kralja Milutina", objašnjava on.

Manastir Oreškovica
Manastir Oreškovicafoto: Facebook/Vladimir Kojanić

Kako kaže, do manastira se može doći kada se sa puta Petrovac na Mlavi u pravcu Žagubice, skrene u selo pod imenom Ždrelo, a zatim iz sela se prelazi makadamski put i stiže se do same svetinje. Da ne bude zabune, lokacija ovog manastira nema nikakve veze sa selom Oreškovica koje se takođe nalazi u mlavskom kraju.

"Posetioci trebaju da pripaze da ne zalutaju u nepoznatom kraju. U svakom slučaju, kada budu stigli, biće zatečeni prelepim pogledom ovog manastira ka planinama Sumorovac i Vukan. Čist vazduh će goditi svima, a same lepote Oreškovice ostaviće ih bez daha", priča Vladimir.

Unutrašnji deo manastira
Unutrašnji deo manastirafoto: Facebook/Vladimir Kojanić

Unutar samog manastira nalaze se ikone i krstovi koji su osveštani u Jerusalimu, kao i mošti Svetog igumana Pajsija.

Za vreme austrijsko-turskog rata jedini monah Daskal Atanasije preživeo je turski napad na manastir i ubijanje monaha 1688. godine, a nakon toga ostavio je potresno svedočanstvo o stradanju igumana Pajsija, kao i celokupnog srpskog naroda.

Ikona
Ikonafoto: Facebook/Vladimir Kojanić

"U ovom manastiru su bogosluženja svakodnevna, a običaj je da svakog dana ko god od vernika uđe, da sa monahinjama zajedno pročita "Akatist Svima Svetima". Inače, u manastiru živi arhimandrit otac Dušan Veliki podvižnik i asketa molitvenik. Takođe i tri monahinje, mati Ekatarina, mati Vaznesenija i sestra Haritina", tvrdi Vladimir Kojanić i dodaje:

"Ono što bih posebno morao da istaknem jeste velika toplina i gostoprimljivost koju ove monahinje pružaju. Na taj način vernicima daju dodatnu snagu i motivišu ih na rad i upornost i time omogućavaju ovom manastiru "blistavost i spokoj" koju je on imao nekada u periodu srednjeg veka"

Ikona Presvete Bogorodice
Ikona Presvete Bogorodicefoto: Facebook/Vladimir Kojanić

Nedaleko od manastira, trenutno se na srednjovekovnim temeljima izgrađuje nova crkva koja će biti posvećena Svetom Knezu Lazaru.

Izgradnja crkve
Izgradnja crkvefoto: Facebook/Vladimir Kojanić

Svakome ko je vernik, ova prelepa svetinja omogućiće mir i spokoj, kao i lepo provedeni vikend.

Bonus video:

06:48

PRAVOSLAVNA CRKVA BI TREBALO DA UJEDINI RAZJEDINJENU DIJASPORU

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.