TREBA VAM PREDLOG ZA PRVOMAJSKI IZLET? Ovo je 5 najlepših lokacija na kojima sigurno neće biti gužve (VIDEO)
Uvac, Foto: RINA

Izlet za Prvi maj

TREBA VAM PREDLOG ZA PRVOMAJSKI IZLET? Ovo je 5 najlepših lokacija na kojima sigurno neće biti gužve (VIDEO)

Ovo su destinacije koje nisu toliko popularne oko 1. maja, ali važe za najlepša mesta u Srbiji

Objavljeno:

Ako su vam dosadili Košutnjak, Ada Ciganlija, Fruška Gora ili biste samo da za Prvi maj pobegnete od gužve dublje u prirodu - ovo su mesta koja će vaš izlet učiniti nezaboravnim.

Nije sve ni u roštiljanju, a posebno uz činjenicu da se neradni dani za Prvi maj i Uskrs spajaju, zašto za svoj prvomajski doživljaj ne biste izabrali uživanje u netaknutoj prirodi i zadivljujućim prizorima koji će vas obogatiti za ceo život? Ovo su destinacije koje nisu toliko popularne oko 1. maja, ali važe za najlepša mesta u Srbiji, udaljena od betona i buke; nude dovoljno sadržaja da vam ceo mini odmor bude ispunjen avanturama i dovoljno prostora da ne bude gužva.

Uvac

Jedna od prvih stvari na koju svi pomisle kada se priča o Uvcu su prelepi meandri istoimene reke koji se prostiru od hidroelektrane Kokin brod do sela Krstac na putu ka Sjenici, a kažu da je Kanjon Uvca mesto koje fotografija ne može da dočara. Specijalni rezervat prirode Uvac definitivno je jedno od najlepših mesta u Srbiji, od prošle godine proglašen područjem od izuzetnog značaja, odnosno prve kategorije. Stanište je retkog beloglavog supa, ali i još preko 160 strogo zaštićenih vrsta ptica. Đurđevi Stupovi i Manastir Sopoćani su takođe nezaobilazne stanice za turiste. Najčešći izbor za prenoćište su planina Zlatar i Nova Varoš.

Uvac
Uvacfoto: Rina

Đerdapska klisura

Smeštena između Srbije i Rumunije, Đerdapska klisura predstavlja najveću i najdužu klisuru u Evropi u kojoj se nalaze važni spomenici prošlosti, a Dunav najjače sija. Sastoji se od četiri manje klisure i tri kotline: Golubačka klisura, Ljupkovska kotlina, klisura Gospođin Vir, Donjomilanovačka kotlina, Kazanska klisura, Oršavska kotlina i Sipska klisura. Poseduje biljni i životinjski svet izuzetne vrednosti i lepote, i upravo oni su srž Nacionalnog parka Đerdap, poznatijeg kao Gvozdena kapija Dunava. Oni koji se upuste u osvajanje, smeštaj uglavnom traže u Kladovu, Golupcu ili nekom od okolnih mesta, a ne treba propustiti obilazak manastira Tumane, koji s razlogom zovu „đerdapski Ostrog“.

Zagajička brda

Zagajička brda su najviši deo Deliblatske peščare, lociran na njenom severnom obodu, mnogi ih opisati kao idilične zelene brežuljke koji kao da su ispali iz neke bajke. Loptasti bregovi su drevne peščane dine, delom šumovite a delom prekrivene stepskom vegetacijom, jedinstveni relikt pra-pejzaža Panonske nizije pre nego što su je progutale oranice. Na brdu je postavljen spomenik, poput obeliska, a pored njega prolazi staza koja se pruža duž brda. Osim deliblatske peščare, u tom kraju će svojevrsna avantura biti i odlazak do Ramske tvrđave ili misterioznog Viminacijuma.

Ovčarsko-kablarska klisura

U senkama šuma, na obali reke krije se 11 srednjovekovnih manastira, jedinstvenih po mestu u kome se nalaze i vremenu kada su nastali, zbog čega Ovčarsko-kablarska klisura ima reputaciju „srpske Svete gore“. U srcu Ovčarsko–kablarske klisure, smestila se Ovčar Banja, oaza zelenila, mira i tišine. Klisura je najviše poznata po jezeru Međuvršje, ali i sa jednim od najlepših vidikovaca u Srbiji koji se nalazi na vrhu Kablara odakle se pruža prelep pogled na meandre Morave. Međutim, u javnosti je malo poznat Banjski potok koji se nalazi na samo kilometar i po od centra Ovčar Banje, a za koga ekolozi kažu da je pravi prirodni dragulj…

Vlasinsko jezero

Jezero je okruženo planinama Gramada, Vardenik i Čemernik, a ono što će vas, pored predivne prirode, ovde oduševiti su “plutajuća ostrva”, koja nastaju pri dizanju vodostaja jezera i zaštićena su kao prirodno dobro. Ostrva su od treseta, produkta vekovnog raspadanja mahovina tresetnica, sa svojom gustom vegetacijom plove po 16km2 velikom jezeru i prava su atrakcija i specifičnost Vlasinskog jezera. Ono što je karakteristično za floru je, svakako, vrlo retka biljka mesožderka pod nazivom rosulja.

Bonus video:

00:27

Prvomajski uranak

(Espreso / Nova/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.