PRESUDA VIŠEG SUDA U BEOGRADU P3 398/21
Foto: Stefan Jokić

PRESUDA

PRESUDA VIŠEG SUDA U BEOGRADU P3 398/21

Presuda

Objavljeno: 10:30h

VIŠI SUD U BEOGRADU, sudija Milena Vasić Pejčić, sudija pojedinac, u parnici tužioca maloletnog Relje Stankovića, čiji je zakonski zastupnik otac Dimitrije Stanković iz Beograda, a čiji je punomoćnik Stefan Ćorda, advokat iz Beograda, protiv tuženih Igora Ćuzovića iz Beograda, Privrednog društva za obezbeđivanje prava i distribucije audio-vizuelnih proizvoda MONDO INC DOO BEOGRAD, sa sedištem u Beogradu, ul. Obilićev venac br. 4, MB: 20729384, sa registrovanom adresom za prijem pošte u Beogradu, ul. Vlajkovićeva br. 8, Dunje Čavić iz Beograda, čiji su zajednički punomoćnici Aleksandrar Petrović i Branislav Glogonjac, advokati iz Beograda ul. Trg Nikole Pašića br. 12, radi utvrđenja povrede prava i naknade štete, vrednost predmeta spora 100.000,00 dinara, nakon održane usmene i javne glavne rasprave, koja je zaključena dana 18.10.2023. godine doneo je PRESUDU

І ODBIJA SE tužbeni zahtev maloletnog tužioca Relje Stankovića iz Beograda u delu kojim je tražio da se utvrdi da su objavljivanjem neistinite informacije da zlostavljano maloletno dete ima autizam, i to u tekstu pod naslovom "HOROR U VRTIĆU NA VOŽDOVCU: Vaspitačice zatvaraju decu u špajz, pa ih tuku! Roditelji očajni” objavljenim dana 20.01.2021. godine i u tekstu "Vaspitačica koja je maltretirala dete na Voždovcu dobila otkaz: Majka otkrila detalje!" objavljenim dana 22.01.2023. godine, na internet portalu "Espreso", povređeni prava i interesi maloletnika.

II OBAVEZUJU SE tuženi Igor Ćuzović iz Beograda i Privredno društvo za obezbeđivanje prava i distribucije audio-vizuelnih proizvoda MONDO INC DOO BEOGRAD, sa sedištem u Beogradu, da maloletnom tužiocu Relji Stankoviću iz Beograda na ime naknade štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede prava i interesa maloletnika solidarno isplate iznos od 80.000,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od dana 18.10.2023. godine do isplate.

III ODBIJA SE tužbeni zahtev maloletnog tužioca Relje Stankovića iz Beograda u delu kojim je tražio da se obavežu tuženi Igor Ćuzović iz Beograda i Privredno društvo za obezbeđivanje prava i distribucije audio-vizuelnih proizvoda MONDO INC DOO BEOGRAD, sa sedištem u Beogradu, da maloletnom tužiocu na ime naknade štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede prava i interesa maloletnika solidarno isplate preko dosuđenog iznosa od 80.000,00 dinara do traženog iznosa od 100.000,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od dana 18.10.2023. godine do isplate.

IV OBAVEZUJE SE tužena Dunja Čavić da kao odgovorni urednik internet portala "Espreso" o svom trošku objavi uvod i izreku presude bez komentara i bez odlaganja na navedenom portalu, a najkasnije drugog dana od dana pravnosnažnosti presude.

V ODBIJA SE tužbeni zahtev u delu kojim je traženo da se obaveže Dunja Čavić da kao odgovorni urednik internet portala "Espreso" objavi obrazloženje presude.

VI ODBIJA SE tužbeni zahtev u delu kojim je traženo da se obaveže Dunja Čavić da kao odgovorni urednik internet portala "Espreso”, sa internet portala "Espreso" ukloni tekstove pod naslovima "HOROR U VRTIĆU NA VOŽDOVCU: Vaspitačice navodno zatvaraju decu u špajz, pa ih tuku! Roditelji očajni" i "VASPITAČICA КOJA JE MALTRETIRALA DETE NA VOŽDOVCU DOBILA OTКAZ: Majka otkrila detalje", bez komentara i bez odlaganja o svom trošku.

VII OBAVEZUJU SE tuženi da tužiocu solidarno naknade troškove parničnog postupka u iznosu od 203.150,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom počev od dana izvršnosti odluke o troškovima do isplate, u roku od 15 dana od dana prijema prepisa presude.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.