SRBIN POZVAN NA SVADBU, ALI UPOZOREN DA NE DOLAZI PRAZNIH RUKU: Rođaci mladoženje se zapisivati ko je šta doneo
Mladenci, Foto: Gianni Muratore / Alamy / Alamy / Profimedia

počela sezona

SRBIN POZVAN NA SVADBU, ALI UPOZOREN DA NE DOLAZI PRAZNIH RUKU: Rođaci mladoženje se zapisivati ko je šta doneo

Nesvakidašnji običaj na svadbi

Objavljeno:

Sezona svadbi zvanično je počela početkom aprila i traje do novembra. U mnogim krajevima naše zemlje polemiše se o običajima na veseljima, ali i o prikladnom poklonu za mladence. U poslednje vreme sve više mladenaca insistira da zvanice poklone novac kako bi oni sami kupili šta im je potrebno za budući zajednički život. Otkad je zavladao ovaj trend u pojedinim krajevima naše zemlje pojavio se i običaj zapisivanja poklona na svadbama.

Taj običaj izgleda otprilike ovako: Na svadbi dvoje bliskih zvanica dočekuje goste i u jednu svesku zapisuje poklone koje su doneli. Ukoliko su gosti doneli kovertu moraju da je otvore i prebroje novac koji su doneli. Iznos se zapisuje i običaj je da mladenci na njihovo veselje donesu isto toliko.

O ovom običaju se pokrenula polemika i na društvenoj mreži X, gde sudeći po reakcijama, mnogi korisnici nisu znali da ovako nešto uopšte postoji.

Ipak neki tvrde da to nije novina i da je na našim prostorima pristuno još od devedesetih godina.

Jedan korisnik je napisao da za mesec dana ima svadbu kod kolege gde je upozoren da će na ulazu u salu biti postavljen pult gde će par mladoženjinih rođaka zapisivati ko je šta doneo od poklona.

- Ko donese pare, da se ne šokira što se odmah otvara koverat, broje i upisuju na licu mesta u nekakav notes specijalno namenjen za poklone. Može da donese ko koliko hoće, ali nije običaj da se donosi manje od 100 evra po osobi (tako mu je rekao). Kaže, to je kod njih tradicija, da znaš kako propisno da uzvratiš poklon kada u njihovoj familiji bude svadba, zato se upisuje. Da li ste vi ikada čuli za takvu "tradiciju" - navodi se u objavi ispod koje su se nizali komentari:

Tome sam prisustvovao u inostranstvu, ali ne i u Srbiji. Znači krenulo i ovde - napisao je jedan korisnik dok je drugi dodao:

- Ne znam gde ste odrasli i kad, ali je to redovna pojava već decenijama. Znam pojedince koji imaju spiskove poklona sa svih veselja unazad i do 30 godina.

Radnik jednog hotela je dodao i da je jednom lično prisustvovao ovakvom običaju.

- Doduše, mladina strana je bila zadužena za to, koliko sam čuo od konobara. Meni zvuči sumanuto - navodi se u komentaru, a u sledećem stoji:

- Mene sad živo zanima kako se sve to odvija. Jedva čekam da vidim proceduru. Jako sumanuto, slažem se.

Kad sam išla na prvu svadbu ja birala lepu kovertu, a suprug se smejao. Šta će ti to kad oni izvade novac, prebroje i zabeleže. Otad znam caku i keš na pult, i neka zabeleže. Sve javno, kad njih nije sramota nije ni mene;

- Moja baka je imala svesku u koju je sama upisivala ko je doneo prase ili tortu na neko slavlje, da znaju kad idu oni,da se ne osramote - glasili su neki od komentara.

Bonus video:

00:47

Svadba Darka Lazića

(Espreso/Kurir/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.