KOLIKO VREDI DAN U ZATVORU KADA SE PREINAČI PREKRŠAJNA KAZNA? Mnogi radije biraju ovu opciju
Zatvor, Foto: Vladimir Sporčić, Ilustracija

DILEMA

KOLIKO VREDI DAN U ZATVORU KADA SE PREINAČI PREKRŠAJNA KAZNA? Mnogi radije biraju ovu opciju

Prošle godine sud je 30.000 kazni zamenio zatvorom

Objavljeno:

Lakši prekršaji iz oblasti komunalnog reda i saobraćaja mogu se, odlukom Prekršajnog suda, zameniti zatvorom, maksimalno do 90 dana.

Poslednjih godina manje je prekršajnih kazni, ali je naplata velika, što znači da ljudi na kraju plate. Ipak, ima i onih koji izaberu da odu u zatvor zbog nevezivanja pojasa u automobilu ili korišćenja mobilnnog telefona tokom vožnje.

Kada se prekršajna kazna pretvori u zatvorsku, dan vredi 1.000 dinara. Ima onih koji novčanu kaznu nikako ne bi zamenili za zatvor, ali i onih koji to hoće pošto-poto, kažu advokati.

Sudije tvrde da posle noći provedene u zatvoru, rodbina plati ostatak.

Prekršajni nalog ima tačno određenu novčanu kaznu i ispisuje se za najlakše prekršaje.

“Iz oblasti komunalnog reda, zatim saobraćaja... Vezivanje pojaseva, mala prekoračenja brzine, korišćenje mobilnog telefona u vožnji, ako nemate kartu u javnom prevozu, ne poštujete odluku o komunalnom redu po pitanju parkiranja“, kaže v. d. predsednika Prekršajnog suda Olivera Ristanović.

Zakon dopušta da se prekršajna kazna prepolovi, ako se plati u roku od 8 dana, ili da se u roku žalite. Kada i taj rok istekne, sud može novčanu kaznu da pretvori u zatvorsku, iako ne dođete u sudnicu.

“Sud ne vodi postupak, ne utvrđuje činjenice iz tog naloga, već samo prinudno izvršava. I takva novčana kazna se rešenjem o izvršenju uglavnom zamenjuje u kaznu zatvora“, navodi Ristanović.

Zatvor / Ilustracija
Zatvor / Ilustracijafoto: Aleksandar Jovanović Cile, Zorana Jevtić

Sud sve ređe šalje na društveno koristan rad

Prošle godine sud je 30.000 kazni zamenio zatvorom. Iako je dan zatvora skuplji za društvo, sudije sve ređe krivce upućuju na društveno koristan rad u neko javno preduzeće.

“Lice koje dobije poziv od Uprave za izvršenje alternativnih sankcija se uglavnom tom pozivu ne odazove ili rad ne izvrši u onom broju sati koji je određen rešenjem suda. Nakon toga sud mora da preinačuje to rešenje“, dodaje Ristanović.

A advokati kažu da se vredi žaliti na novčanu kaznu, izneti svoje viđenje, ponuditi svedoke…

“Ne samo da se oslobode, nego da umanje recimo svoju kaznu. Nije isto da li je izrečena kazna 150.000 dinara, primera radi, ili da na kraju dobijete da je platite 100.000 dinara. Takođe, velika je bitka oko kaznenih poena u saobraćaju. Za to se isto građani bore, jer ne žele da izgube vozačku dozvolu“, kaže advokat Željko Simić.

Kada se ide u zatvor

U zatvor se ne ide momentalno. Potrebno je da vam sud uruči rešenje i pouku, odnosno da vam ukaže na mogućnost da u određenom roku ipak platite kaznu.

Bitno je da vas obaveste, ali i da li će vas pošta, patrola ili kurir naći.

"Ta odluka se građaninu dostavlja. Međutim, ako je građanin u međuvremenu promenio adresu, nije dostupan ili izbegava prijem sudskih pismena, obaveštenje i sve ostalo će mu biti dostavljeno preko oglasne table suda, s tim što sud uglavnom pokušava dostavljanje i preko sudskog kurira, a u nekim slučajima i preko MUP-a“, objašnjava advokat.

Prekršajni nalozi zastarevaju za maksimalno dve godine od momenta kada je novčana kazna postala pravosnažna, ali ne treba rizikovati. Ako ste izbegli presude i naloge za privođenje, možda vas sačekaju na granici kad krenete na more.

Bonus video:

02:08

Kurir tv

(Espreso / RTS / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.