PUT NA SVETU GORU SVE PROMENIO: Milovan iz grada došao na selo, već u aprilu počeo da bere plodove svog rada (FOTO)
Milovan Kolović, Foto: RINA

deo rasade doneo sa svete gore

PUT NA SVETU GORU SVE PROMENIO: Milovan iz grada došao na selo, već u aprilu počeo da bere plodove svog rada (FOTO)

Milovan je istakao da ništa ne korosti što se tiče hemije i pesticide, jer ima adekvatnu zamenu i prihranu iz prirode

Objavljeno:

Sa prvim danima proleća u selo Bapsko Polje kod Čačka stigle su i prve organske jagode i to zagvaljujući hodočasniku Milovanu Koloviću Geru, koji je odlučio da se grada preseli u selo i napravi plastenik.

- Dugo sam živeo u gradu i poželeo sam da dođem na selo da živim zdravim životom, posvetim se prirodi i da se bavim organskom proizvodnjom zdrave hrane. Sve to je krenulo nakon iskustava i dugih putovanja po srpskim svetinjama, počev od Svete Gore”, kaže Milovan za RINU.

Tokom pravljenja plastenika, uložio je veliki trud kako bi sve bilo prilagodjeno organskoj proizvodnji jagoda.

- Najveći deo je izrađen od organskih delova od bagrema, od jasike. Pokušao sam najviše što sam mogao da se posvetim prirodi. Jagode sam posadio, one su sada početkom aprila stigle na rod. Između redova jagoda stavio sam slamu koja sprečava korov da priđe samoj jagodi. Deo rasada sam dobio, deo sam doneo sa Svete Gore, rekao je on.

Milovan Kolović Gera
Milovan Kolović Gerafoto: RINA

Milovan je istakao da ništa ne korosti što se tiče hemije i pesticide, jer ima adekvatnu zamenu i prihranu iz prirode.

- Pravim organska đubriva od koprive, od maslačka, takođe postoji i trava koju zovu divlja kopiva koja ne žari, a veoma je po izgledu slična običnoj koprivi. Od svega toga napravim preparate i đubriva i njima prihranjujem i zalivam. Čitav ovaj plastenik, kao što sam rekao sve je maksimalno prirodno, konstrukcije su od bagrema, od starih jasika, jedino sam morao zbog vetrova i oluja koje se javljaju u poslednje vreme deo konstrukcije je od metala, zaključio je Milovan.

Dakle, zrenje jagoda koje su iz porodice ruža rezervisano je za maj i jun, međutim ove jagode u Bapskom Polju na rod su stigle, možda i najranije u Srbiji.

Bonus video:

02:24

MOJE JAGODE SU NAJSLAĐE! Nikola Miletić se već 20 godina bavi uzgojem ovog voća, a u posao su uključeni svi članovi porodice! (KURIR TV)

(Espreso / RINA/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.