KO JE SRPKINJA KOJA JE BILA PRVA DAMA KANADE? Sa 19 se udala za moćnog političara, i danas pleni lepotom (FOTO)
Mila Malruni, Foto: Printscreen/youtube/ Women In Canadian Politics

život kao na filmu

KO JE SRPKINJA KOJA JE BILA PRVA DAMA KANADE? Sa 19 se udala za moćnog političara, i danas pleni lepotom (FOTO)

Mila je nakon povlačenja iz politike bila pokrovitelj kanadske nacionalne fondacije za cističnu fibrozu, a bila je i član odbora direktora bivše medijske korporacije Astral

Objavljeno:

Milica Mila Malruni je bivša prva dama Kanade i udovica Brajana Malrunija.

Njeno devojačko prezime je Pivnički.

Rođena je1953. godine u Sarajevu od oca Dimitrija Mite i Bogdanke Bobe Pivnički (rođ. Ilić).

Godine 1956. otac Dimitrije se seli u Montreal gde je dobio poziciju naučnog saradnika na Psihijatrijskom institutu "Alan" u okviru Univerzitetskog kliničkog centra "Kraljica Viktorija".

Dok je čekala na vizu Bogdanka, tada trudna sa njenim mlađim bratom Jovanom, je Milicu vratila u njen rodni Novi Bečej gde ostaju do 1958. nakon čega se pridružuju Dimitriju u Montrealu.

Upisala je inženjerstvo na univerzitetu Konkordija u Montrealu, međutim svoje studije nije završila. Dana 19. aprila 1973. sa svojih 19 godina udaje se za 15 godina starijeg Brajana, sa kojim se upoznala kroz političku aktivnost za Napredno-konzervativnu stranku u montrealskom predgrađu Vestmaunt.

Mila Malruni
Mila Malrunifoto: Printscreen/youtube/ Women In Canadian Politics

Politička karijera

Mila je predstavljala značajnu promenu u odnosu na prethodne dve prve dame Kanade, Morin Mektir (ženu Džoa Klarka) i Margaret Trudo (ženu Pjera Trudoa).

Njena prezentacija klasične domaćice značajno je uticala na popularnost Malrunija i konzervativaca u tim krugovima, do te mere da je političko reklamiranje stranke podjednako uključivalo i Malrunija i Milu, a ne samo vođu stranke kako je dotad bilo uobičajeno. Tadašnji premijer pokrajine Ontario, Bil Dejvis, je u komentaru Malruniju uputio sledeće: Mila će da ti donese više glasova nego što bi ti to mogao sam.

Mila Malruni
Mila Malrunifoto: EPA VASSILI KORNEYEV

Ona je u to vreme postala i značajan pokrovitelj nekoliko dečjih dobrotvornih organizacija.

Milino vreme kao prva dama nije prošlo bez kritika: kritikovana je više puta da je kao prva dama bila isuviše uticajna, do te mere da je od položaja supruge premijera htela da napravi politički položaj (pri čemu je zapamćeno njeno unajmljivanje posebne lične službe i preterano raskošno uređenje premijerove kancelarije).

Medijima nije nezapažena prošla i njena ljubav prema kupovini i cipelama (posedovala je preko 100 parova cipela) zbog čega su joj neki nadenuli nadimak "Imelda".

1 / 4 Foto: Sean Kilpatrick The Canadian Press via AP

Nakon politike

Mila je nakon povlačenja iz politike bila pokrovitelj kanadske nacionalne fondacije za cističnu fibrozu, a bila je i član odbora direktora bivše medijske korporacije Astral.

Dana 29. maja 2019. imenovana je sa još 13 drugih znamenitih Srba i ljudi vezanih za Srbiju kao Vitez Svetosavskog ordena pacifizma.

Podsetimo, 29. februara ove godine preminuo je bivši premijer Kanade Brajan Malruni u 85. godini.

Brajan, rođen u Kvebeku, vodio je zemlju od 1984. do 1993. godine.

Obeležio je kanadski politički život 1980-ih, posebno potpisivanjem istorijskog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji je kasnije proširen na Meksiko.

(Espreso/ Vikipedija / Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.