DETALJNA HRONOLOGIJA NESTANKA DVOGODIŠNJE DANKE: Drama traje već 30 sati, a ovo su ključni momenti potrage
Nestanak Danke Ilić, Foto: Kurir televizija, Damir Dervišagić, Youtube/Zamediatelevizija

srbija strepi

DETALJNA HRONOLOGIJA NESTANKA DVOGODIŠNJE DANKE: Drama traje već 30 sati, a ovo su ključni momenti potrage

Tokom 30 sati potrage, u javnost su stizale nove informacije o okolnostima nestanka devojčice

Objavljeno:

Od kako se juče popodne pojavila informacija da je devojčica Danka Ilić (2) nestala u naselju Banjsko polje kod Bora, cela Srbija se pita samo jedno: gde je moglo da nestane dete koje je, kako se do sada zna, u presudnom trenutku, bilo sa majkom, ima samo dve godine i od koga nema traga na mestu i u okolini nestanka.

Tokom 30 sati potrage, u javnost su stizale nove informacije o okolnostima nestanka devojčice, a ovo su ključni momenti drame koju od sinoć prati cela Srbija i čijem se pozitivnom ishodu svi nadaju.

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: Facebook

1. Prekinuta potraga na terenu, istraga dobila novi pravac

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su juče odmah nakon prijave nestanka devojčice izašli na teren, nakon 27 sati detaljne pretrage terena u potrazi za dvogodišnjom Dankom u prigradskom naselju Banjsko polje i Brestovačkoj Banji, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara.

Kako je danas popodne saopštio MUP, policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Kako Kurir saznaje, dosadašnji rezultati pokazali su na novi pravac u kojem treba da ide istraga.

"Obustavljena je pretraga terena gde je devojčica nestala, ali je intenziviran rad na pronalasku devojčice i neće se odustati dok dete ne bude nađeno" - kaže izvor Kurira.

Policija je nedaleko od kuće gde je nestala devojčica, postavila šatore.

Ulaz u dvorište kuće je blokiran.

Mesto gde je nestala Danka
Mesto gde je nestala Dankafoto: Damir Dervišagić

2. Roditelji u policiji, majka odmah zvala oca

Na mestu nestanka, koje su od sinoć detaljno pretražili pripadnici MUP, vatrogasci, spasioci, dronovi i helikopter danas su bile brojne novinarske ekipe. Kako je na licu mesta saznao Kurir, majka je odmah kako je rekla, zvala muža koji je brzo stigao na lice mesta.

- Saznali smo da je po nestanku Danke, majka bila u panici i okrenula muža. On se stvorio za samo nekoliko minuta. Oni su počeli da traže devojčicu. Pošto nisu mogli da je nađu pozvali su policiju. Policija je brzo došla na lice mesta i shvatila ozbiljnost situacije pozvala veći broj patrola. Kasnije su se i pripadnici Žandarmerije uključili. Takođe pripadnici ostalih policijskih uprava su se uključili kao ispomoć u potrazi - rekao je novinar Kurira.

2. Snimci sa nadzornih kamera i zeleni punto

Tokom potrage, pregledane su i sigurnosne kamere postavljene na jednoj kući u mestu Banjskom polju kod Bora i kako je utvrđeno snimile su zeleni punto koji velikom brzinom prolazi ulicom nekoliko minuta pošto je majka primetila da devojčice nema!

Potraga za malom Dankom
Potraga za malom Dankomfoto: Damir Dervišagić

- Na snimku sa sigurnosnih kamera posavljenih na jednoj kući snimile su da je ulicom u 13.47 velikom brzinom prošao zeleni "punto". Na snimku sa iste kamere, vidi se i kako majka da Dankom i drugim detetom istom ulicom prolazi u 13.10. Da devojčice nema, primetila je samo dva minuta pre nego što je automobil projurio ulicom - otkriva izvor Kurira.

Kako je rekla vlasnica kamere, policija je snimke uzela oko 19 časova i 30 minuta.

- Na snimku se videlo da je majka sa decom prošla ulicom. Oko deset minuta kasnije došao je i otac. Desetak minuta kasnije stigla je i policijska patrola. Nadam se da će uskoro pronaći devojčicu - rekla je ona.

4. Detalji nestanka

Podsetimo, devojčica je nestala oko 13.45 u borskom naselju Banjsko Polje. Ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. U trenutku nestanka imala je maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone, crne patike i kosu vezanu u rep.

Majka devojčice rekla je da je decu dovela da se istrče i prošetaju, te navela da dok se okrenula, devojčice više nije bilo.

- Živimo u Boru. Dovela sam ih da se malo istrče i prošetaju. Moji su poreklom odavde i kao dete sam tu često boravila - ispričala je Dankina majka Ivana.

5. Prvi put pokrenut sistem PRONAĐI ME!

U Srbiji je prvi put pokrenut sistem PRONAĐI ME! koji je namenjen za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica.

Cilj je da se omogući brza distribucija informacija svim građanima preko entiteta nadležnih za informisanje javnosti, kada policija proceni da bi objavljivanje ove informacije u javnosti doprinelo pronalasku deteta.

Hitno obaveštavanje podrazumeva slanje poruke o nestanku maloletnog lica sa svim relevantnim informacijama i to prekidom TV i radio programa, slanjem SMS-a svim građanima preko njihovih mobilnih operatora, prikazima na ekranima na auto-putu, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama.

"Zlato tatino, naći će te tata"

Miloš Ilić iz Bora, otac nestale devojčice je svojoj mezimici, u međuvremenu, preko društvenih mreža poslao snažnu poruku.

Otac Danke Ilić
Otac Danke Ilićfoto: FACEBOOK/PRINTSCREEN

- Zlato tatino, naći će te tata! Svete moj mali! - napisao je Miloš Ilić na svom Fejsbuk profilu gde je okačio i fotogrfaiju njegove ćerkice za kojom se traga od juče. Ispod fotografije samo se nižu poruke podrške roditeljima.

Bonus video:

01:11

Dvadesetak kola policije pod rotacijom npustilo Banjsko polje

(Espreso / Kurir / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.