POTRAGA ZA DANKOM ILIĆ OBUSTAVLJENA POSLE 27 SATI: Novi pravac istrage, saslušani roditelji (UŽIVO)
Danka Ilić, Foto: Damir Dervišagić, Društvene mreže

NESTALA DANKA ILIĆ

POTRAGA ZA DANKOM ILIĆ OBUSTAVLJENA POSLE 27 SATI: Novi pravac istrage, saslušani roditelji (UŽIVO)

Majka devojčice rekla je da je decu dovela da se istrče i prošetaju, te navela da dok se okrenula, devojčice više nije bilo

Objavljeno: 22:31h

Devojčica Danka Ilić (2) iz Bora nestala je juče oko 13.45 u naselju Banjsko polje.

Potraga za nestalim detetom i dalje je u toku.

Sve nadležne ekipe noć su provele na terenu, a svaki minut potrage je bitan.

1 / 10 Foto: Damir Dervišagić

20.50 - Ovo su ključni momenti nestanka devojčice iz Bora

Tokom 30 sati potrage, u javnost su stizale nove informacije o okolnostima nestanka devojčice, a mi vam donosimo ključne momente drame koju od sinoć prati cela Srbija i čijem se pozitivnom ishodu svi nadaju.

Najčešći razlozi nestanka mališana

Olgica Čekić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu rekla je da to što je policija obustavila potragu u okolini Bora ukazuje da istraga vodi na neku drugu stranu, ali da definitivno potraga nije obustavljena.

Prema njenim rečima, nestanak dece je globalni problem, a kod nas se toj temi više posvećuje u poslednjih 10, 15 godina. Najčešće beže od kuće tinejdžeri 60 do 70 odsto, imamo kriminalne otmice, otmice jednog roditelja ili se izgube deca što bi mogao da bude slučaj sa Dankom Ilić i kada se deca izgubi tokom migracija, objasnila je Čekićeva.

19.45 - Policija ispred kuće gde je nestala Danka postavila šatore

Nedaleko od kuće gde je nestala mala Danka Ilić (2), vide se šatori. Kako se saznaje, njih je postavila policija.

18.45 - Policija kontroliše automobile

Prema poslednjim informacijama, policija kontroliše svaki automobil na ulazu u vikend naselje Brestovačke banje.

18.00 - Novi pravac istrage

Kako Kurir saznaje, dosadašnji rezultati pokazali su na novi pravac u kojem treba da ide istraga.

"Obustavljena je pretraga terena gde je devojčica nestala, ali je intenziviran rad na pronalasku devojčice i neće se odustati dok dete ne bude nađeno" - kaže izvor Kurira.

17.47 Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon 27 sati detaljne pretrage terena u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić u prigradskom naselju Banjsko Polje i Brestovačkoj banji, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara

16.33 Detektiv objasnio zbog čega policija ispituje poteze članova porodice

- Pratiće se kakva je bila komunikacija (članova porodice) u poslednjem periodu, s kim su i kada razmenjivali poruke i pozive. Proveravaće se i nalozi na društvenim mrežama, mejl adrese, koje su sajtove posećivali... - kaže Novaković.

16.00 Uključeni forenzičari i Kriminalistička policija

Potraga za dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić, koja je nestala pre više od 24 sata u mestu Banjsko Polje, danas je dodatno proširena, a njoj su se pridružili i forenzičari i pripadnici beogradske Kriminalističke policije

15.37 Oglasila se žena čija je kamera snimila nestale dete

Sa nadzorne kamere koja se nalazi u dvorištu kuće meštanke Jasmine Stojadinović iz Banjskog Polja, skinut je snimak koji je pregledala policija.

15.12 Pojavio se snimak koji je nastao u vreme nestanka Danke Ilić

Na snimku se vidi automobil koji prolazi i policija na snimcima nije uočila ništa što bi pomoglo u istrazi nestanka male Danke.

14.36 Oglasio se deda nestale Danke Ilić

Prema rečima Ilića, dede nestale Danke, čuo se sa sinom koji se i dalje nalazi u policiji.

12.46 Komšija sumnja da je video Danku

Dragan, jedan od komšija iz Banjskog polja rekao je da je u jednom dvorištu video devojčicu u zelenskastoj jakni, ali bila je okrenuta leđima.

- Oko 20 do 2, kada sam kolima odvezao majku na stanicu video, sam devojčicu koja mi je bila okrenuta leđima. Bila je kod komšije u dvorištu. Produžio sam dalje i kažem majci "vidi je kao moja Anica", koja ima tri godine, ali samo manja. Odvezem je na stanicu vratim se do prodavnice, vratim se i kad se vratim kaže komšija da li si video da se dete izgubilo - priča komšija.

02:06

Komšija koji je možda video devojčicu neposredno pre nego je nestala

11.45 Proširena je potraga za malom Dankom

10.40 - Roditelji u policiji

Roditelji nestale Danke daju iskaz u policiji. Ovo je, inače, standardna procedura u ovakvim slučajevima kako bi se detaljno istražile sve okolnosti i prikupile relevantne informacije.

Porodica pomaže policiji kako bi se mala Danka što pre pronašla.

09.36 Oglasio se tata male Danke

09.10 - Ovo je kuća kod koje je nestala Danka

Danka Ilić
foto: DAMIR DERVIŠAGIĆ

08.45 - Oglasio se deda devojčice Danke

Deda se oglasio na društvenoj mreži Fejsbuk na kojoj je objavio niz fotografija da se njegova unuka nađe.

08.20 - I na beogradskom aerodromu Nikola Tesla prikazane su sve informacije o maloj Danki

Na info tablama pišu osnovne informacije o devojčici, uključujući i osnovne podatke.

Danka Ilić
foto: Kurir

07.10 - Blokirano Banjsko polje

U Banjsko polje mogu da uđu samo oni koji žive u ovom selu, kao i nadležne ekipe,Hitna pomoć, vatrogasci i policija.

06.46 - Info table na auto-putevima u službi sistema "Pronađi me"

06.30 Potraga za Dankom i dalje traje

Cele noći trajala je potraga za Dankom, a sve nadležne ekipe su u velikom broju na terenu. Žandarmerija, dronovi, helikopteri, gorska služba...

Od jutros su se u potragu uključili i ljudi iz rudnika, volonteri i svi detaljno pretražuju teren.

Ceo potez gde je nestala devojčica je pod pretragom policije i vatrogasaca i od jutros, a trajala je i cele noći. Za sada nema novih detalja nestanka, ali potraga i dalje traje.

Pretražuje se i reka, ceo potez gde je nestala devojčica su pokriveni, na terenu je veliki broj policajaca, tu su i ambulantna kola.

06.20 - Nadležni apeluju na građane da ne kreću samoinicijativno u potragu

Pripadnici policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren sa psima tragačima, podignuto je nekoliko desetina dronova sa termovizijskim kamerama, a u potragu su uključeni i helikopteri Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nadležni apeluju na građane da ne kreću samoinicijativno u potragu, kako ne bi ometali iskusne spasioce, a ukoliko bude bilo potrebe biće pozvani građani dobrovoljci.

1 / 5 Foto: Damir Dervišagić

06.00 - Dodatne snage žandarmerije u potrazi za malom Dankom Ilić u Boru

05.30 Danke nema već 16 sati

Potraga za Dankom traje već 16 sati. Žandarmerija je tokom noći ušla u Banjsko polje sa četiri vozila i džipovima sa kvadovima. Teren se češlja po sektorima, kako bi svaki bio detaljno pretražen još jednom.

Podsetimo, drama je počela oko 13 sati, kada je, kako je Dankina majka Ivana navela, devojčica nestala dok je ona drugom detetu, trogodišnjem sinu, davala da pije vodu.

Devojčica na sebi ima maslinasto zelenu jaknicu i ljubičaste pantalone. Kosa joj je vezana u repić.

Prvi put u Srbiji pokrenut je sistem "Pronađi me".

Nestala Danka Ilić
Nestala Danka Ilićfoto: Printscreen, MUP Srbije

Kako je Danka nestala?

Majka devojčice rekla je da je decu dovela da se istrče i prošetaju, te navela da dok se okrenula, devojčice više nije bilo.

- Živimo u Boru. Dovela sam ih da se malo istrče i prošetaju. Moji su poreklom odavde i kao dete sam tu često boravila - priča Dankina majka Ivana.

Komšije u šoku: Majka je plakala ceo dan

Prve komšije, iz susedne kuće nestale devojčice, Rade i Živanka Trajković rekli su da su oko 14.30 časova na lice mesta stigle jake snage policije. Njima su kucali na vrata i pitali da li su videli devojčicu. Oni su odgovorili da nisu.

Kažu da se veoma brzo ceo Bor sjatio na lice mesta i da su tražili devojčicu. Dodaju da je "u zemlju propala" i da je majka Ivana je plakala celog dana.

Gradonačelnik Bora: Komšije su poslednje videle devojčicu

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić otkrio je da su došle spasilačke jedinice, kao i veliki broj građana da traži malu Danku, a kako je rekao prve komšije su je poslednji put videle.

- Uključio se veliki broj sugrađana, tu su dronovi i spasilačke jedinice, a čekaju se i specijalni psi za potragu. Teren je težak, postoje mnogo šuma i tu je i potok. Majka se okrenula na sekund, a onda je dete nestalo i službe će da rade svoj posao. Prve komšije su videle poslednji put dete - kazao je juče Milikić.

Bonus video:

00:43

Boranin se uključio u potragu za Dankom

(Espreso / Kurir / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.