NIJE VAM VREME ZA TO! Devojčice od 10 godina u Srbiji koriste KREME PROTIV BORA, doktori upozoravaju
Kozmetika, Foto: Thinkstock

Kreme za lice

NIJE VAM VREME ZA TO! Devojčice od 10 godina u Srbiji koriste KREME PROTIV BORA, doktori upozoravaju

Osobe mlađe od 15 godina u Švedskoj moraće da imaju saglasnost roditelja za kupovinu proizvoda za negu kože protiv starenja

Objavljeno:

Osobe mlađe od 15 godina u Švedskoj moraće da imaju saglasnost roditelja za kupovinu proizvoda za negu kože protiv starenja, jer kako navode tamošnji stručnjaci, društvene mreže i mediji izazivaju potencijalno štetan diktat lepote. Stručnjaci strahuju da bi to moglo da ima štetan uticaj na mladu kožu, a zabrinuti su i zbog psihološkog uticaja na decu koja su opsednuta starenjem.

Jedan od vodećih švedskih farmaceutskih lanaca „Hjartat“ prvi uvodi ovakvu vrstu zabrane, a kreme će moći da se kupe ukoliko stanje kože zahteva terapiju.

Kreme za lice ilustracija
Kreme za lice ilustracijafoto: Profimedia

Zapravo, potez je usledio nakon izveštaja o „bumu“ nege kože među decom mlađom od 13 godina u Švedskoj, ali i u drugim evropskim zemljama podstaknutim društvenim mrežama. Jedan lanac proizvoda za negu kože saopštio je za švedsku nacionalnu televiziju da je između 20 i 40 odsto njegovih kupaca mlađe od 13 godina.

"Ne iznenađuje me ovaj podatak, u ordinaciji viđam devojčice između 10-15 godina"

Stručnjaci strahuju da ni to moglo da ima fizički štetan uticaj na mladu kožu, a zabrinuti su i zbog psihološkog uticaja na decu koja su opsednuta starenjem. Ovo jeste tema u Švedskoj, ali i kod nas devojčice kupuju proizvode koji su prikladniji za njihove majke, kaže dr Nevenka Dokmanović, dermatolog.

Dr. Nevenka Dokmanović
Dr. Nevenka Dokmanovićfoto: Printskrin Pink TV

- Nije me iznenadio zato što u ordinaciji kod mene primećujem sve veći broj jako mladih osoba između 10 i 15 godina koje dolaze i traže savet za rutinu i negu kože. To je nešto što već duže vreme postoji, i na nama ekspertima je da upozorimo šta sve loše može da se desi. Sa jedne strane zaista ima mnogo toga lošeg, jer to su obično preparati koji imaju mnogo aktivnih supstanci, poput retinola, različitih voćnih kiselina koje dovode do hemijskih opekotina. Imala sam i takve slučajeve kod devojčica od 10, 11 godina - rekla je dr Dokmanović za N1.

"Nisu još ni počeli da žive, a kamoli da stare"

Sa druge strane, doktorka kaže da postoji i dobra strana u smislu da tako mladi imaju svest da kožu treba negovati i štititi od sunčevih zraka upotrebom SPF.

- Cela mlađa populacija je svesna značaja korišćenja SPF-a odnosno krema za zaštitu od sunca i praktično ne postoji ni jedna devojčica koja je ušla u moju ordinaciju da ne koristi SPF. S druge strane, moj zadatak je često da im kažem da sa 12, 13 ili 10 godina oni zapravo nisu počeli još ni da žive, a kamoli da stare. Starenje počinje tek od 25 i da je besmisleno da kupuju sve te proizvode - kaže doktorka.

Bonus video:

06:36

DA LI SU KREME ZA SUNČANJE KANCEROGENE?! Stručnjaci otkrili: Ne morate da se kvarcate na suncu da bi dobili vitamin D

(Espreso/Blic/N1/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.