"PRVA RAKETA JE PALA I SVE SRAVNILA" Meštani ivanjičkog sela i dalje u strahu OD KASETNIH BOMBI NA NJIVAMA
Ilustracija, Foto: RINA

Sećanje na bombardovanje

"PRVA RAKETA JE PALA I SVE SRAVNILA" Meštani ivanjičkog sela i dalje u strahu OD KASETNIH BOMBI NA NJIVAMA

Sećanja na ratnu 1999. godine i dalje su živa, naročito među meštanima Ivanjičkog sela Osonica koji iako je prošlo 25 godina još uvek se ne osećaju potpuno bezbedno u svom inače mirnom i udaljenom kraju

Objavljeno:

Vojni objekat koji se nalazi na brdu zvanom Naočari bio je tada bombardovan, a žitelji tvrde da se na tom tlu još uvek nalaze sredstva koja nisu eksplodirala i predstavljaju opasnost za zdravlje i bezbednost.

"Te martovske večeri sedeli smo u dvorištu, čuli smo prvo nenormalan zvuk, kao da se probija zvučni zid. Tog trenutka u celoj Ivanjici nestalo je struje i tada je odjeknula prejaka detonacija. Nebo se nije video, oko kasarne je bio dim, a iz njega je izbijala vatra. Jasno nam je bilo da je pogođen vojni objekat i da od njega nije ostalo ništa. Prva raketa koja je pala, pogodila je pravo u centar i sve sravnila, a kasnije je padalo još nekoliko koje su pogađale naokolo" kazao je za RINU, Dragojlo Gavrilović, meštanin sela Osonica.

Na njivama postoji opasnost od kasetnih bombi

Samo pukom srećom nije bilo žrtava. Prema rečima meštana hangari sa naftom bili su ispražnjeni, a vojska nije bila na položaju.

"Kada zakoračimo oko kasarne ne osećamo se bezbedno. I dan danas se plašimo da sa traktorima uđemo u naše njive, a da ne aktiviramo neku kasetnu bombu. Problem je što taj teren još uvek nije ispitan detaljno, kako bi se mi osetili sigurnije kada prolazimo. Treba postaviti tablu i naznačiti da je deo teritorije opasan, često tim putem prolazi mehanizacija, brojni meštani tu imaju imanja", dodao je Gavrilović.

Ivanjica
Ivanjicafoto: RINA

On kaže da su osim straha, posledice bombardavnja i mnogo dalekosežnije.

- Strahujemo da su se ti otrovi od posledica bombardovanja slivali u dolinu Ivanjice i da je zbog toga u narednim godinama osam ljudi obolelo od raka, a kasnije su i preminuli“, kaže Dragojlo.

Bombe su ostavile kratere na ivanjičkim brdima, a od vojnog objekat ostale su samo gole zidine, rovovi, iskrivljena kapija i možda po neki neeksplodirani projektil.

Bonus video:

04:16

BOMBARDOVANJE JUGOSLAVIJE 1999. GODINE

(Espreso/Blic/RINA/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.