OD MALE MATURE DO UPISA U SREDNJE ŠKOLE: Sve o probnom i završnom ispitu koji osmaci polažu - korak po korak
Završni ispit, Foto: Dragan Udovičić

škola

OD MALE MATURE DO UPISA U SREDNJE ŠKOLE: Sve o probnom i završnom ispitu koji osmaci polažu - korak po korak

Rezultati probnog završnog ispita za osnovce analiziraće se od 25. marta 2024.

Objavljeno:

Osmaci sutra i prekosutra polažu probni završni ispit. Prvo je na proveri znanje iz matematike u petak od 12 do 14 sati, dok testove iz srpskog i izabranog predmeta mali maturanti rade u subotu od 9.00 do 11.00, odnosno od 11.30 do 13.30 sati. Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović obići će učenike osmog razreda u OŠ „Veselin Masleša“ u petak u 11.30 sati.

Rezultati probnog testa analiziraće se od 25. marta.

Kao i prošle godine, ovogodišnji mali maturanti polažu jedan od pet izabranih predmeta sa spiska na kojem su: geografija, biologija, istorija, hemija i fizika. Nakon probnog ispita imaju pravo da promene izbor.

Kada 12. aprila bude objavljeno konačno izjašnjenje učenika, više neće moći da se predomisle. Prošle godine najviše učenika se bilo opredelilo za test iz biologije, slede geografija, istorija i hemija, dok je najmanji broj učenika izabrao fiziku.

Završni ispit
Završni ispitfoto: Dragana Udovičić

Zbog ukidanja kombinovanog testa promenjeno je i bodovanje na završnom ispitu, pa na testovima iz maternjeg jezika i matematike učenik može da osvoji maksimalno po 14 poena, a na trećem testu najviše 12. Uspeh u šestom, sedmom i osmom razredu donosi najviše 60 poena.

Učenici koji žele da upišu neku od specijalizovanih srednjih škola, to mogu da učine još danas elektronski ili u željenoj školi. Prijemni ispiti u umetničkim školama likovne oblasti biće održani 10, 11. i 12. maja, za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju, kao i scenske i audio-vizuelne umetnosti 11. maja.

Za učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke prijemni će biti 11. i 12. maja. Đaci koji žele da se upišu u muzičku ili baletsku školu polagaće prijemni ispit 17, 18. i 19. maja. Prijemni ispit za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, fiziku i za đake sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju održaće se 18. maja.

Za upis u bilingvalna odeljenja đaci će prijemni polagati 18. i 19. maja, dok će oni koji žele da upišu Matematičku gimnaziju i specijalizovana matematička odeljenja test polagati 19. maja. Konačni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni od 14. do 22. maja, predviđeno je kalendarom objavljenim na sajtu mojasrednjaskola.

Škola
Školafoto: RINA

Završni ispit

Mala matura, odnosno završni ispit, biće sprovedena 17,18. i 19. juna.

Počinje testom iz srpskog jezika, drugi dan se polaže matematika, dok je treći dan rezervisan za izborni predmet. Preliminarni rezultati biće objavljeni 21. juna, a konačni 24. juna.

Liste želja đaci će popunjavati 25. i 26. juna elektronski na portalu ili u školi. Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima biće 1. jula.

Priprema za završni ispit

Iako je priprema za završni ispit odavno počela, osmaci imaju još tri meseca da unaprede svoje znanje i podsete se ranijih lekcija. Kako je za 24sedam ranije govorio predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta i direktor novosadske Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" Radivoje Stojković, za svaki prijemni, bilo da je u pitanju završni ispit u osnovnoj školi ili prijemni na fakultete, mora se posebno spremati, jer određen broj pitanja na tim ispitima zapravo i nije direktno iz udžbenika, već zahteva dodatno istraživanje i učenje, konsultovanje literature van škole.

- Talentovani učenici, kada se pripremaju za prijemni, imaju najmanje 100 dodatnih časova. Dakle, i ostaloj deci je potrebno najmanje toliko, ako ne i više časova za obnovu sveukupnog školskog znanja. Nedovoljna je svesnost da je potrebno dodatno raditi. Znanje stečeno samo u školi nije dovoljno, niti je ikada bilo, niti će ikada biti. Da bi se uspešno uradio ovako koncipirani ispit, morate obnoviti gradivo, morate ga sistematizovati - rekao je Stojković za 24sedam.

Osmaci, naredna dva dana imate priliku da proverite svoje znanje, a naredna tri meseca da nadomestite ako primetite da nešto nedostaje.

Bonus video:

02:52

POLAGANJE MALE MATURE U BEOGRADU

(Espreso/24sedam/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.