GROB SA OSTACIMA SKELETA PRONAĐEN U CENTRU ČAČKA: Kopali kanal za vodovodne cevi, a onda je usledio šok (FOTO)
Arheološko nalazište, Foto: RINA

arheološki lokalitet

GROB SA OSTACIMA SKELETA PRONAĐEN U CENTRU ČAČKA: Kopali kanal za vodovodne cevi, a onda je usledio šok (FOTO)

Radnici tokom radova na rekonstrukciji trga u Čačku otkrili arheološko nalazište

Objavljeno:

Na gradilištu u centru Čačka gde su u toku radovi na uređenju Trga Nadežde Petrović, radnici su tokom kopanja za potrebe postavljanja vodovodne instalacije, naišli na arheološko nalazište i odmah o tome obavestili Narodni muzej.

Arheolozi su došli na lokaciju i tom prilikom u kanalu iskopanom za vodovodnu instalaciju pronašli jedan grob sa ostacima skeleta za koji bi se moglo reći da je pokojnik mlađeg uzrasta (14 – 15 godina) a po orjentacije položaja ruku, smatramo da je u grob položen hrišćanin iz perioda između 14. i 15. veka.

Trg Nadežde Petrović u Čačku
Trg Nadežde Petrović u Čačkufoto: RINA

- Pronađeni su i delovi bedema koji se vezuju za antički period i deo su antičke rimske fortifikacije, kao i jedan bakarni novčić cara Konstancija drugog iz 4. veka. Takođe, pronađeno je i nekoliko pokretnih nalaza i ukrašen koštani predmet. Postoje indicije da će se pojaviti i još jedan kameni grob jer postoji kamenje koje ukazuje na to ali i da je na tom potezu nekada bilo groblje, odnosno nekropola iz hrišćanskog perioda, koja je usko povezana za postojanje crkve na tom potezu, sve do dolaska Turaka i pretvaranja crkve u džamiju”, rekao je za RINU arheolog Narodnog muzeja u Čačku Vujadin Vujadinović.

On je istakao da su svi nalazi podignuti, dokumentovani i fotografisani, kao i da će se istraživanja nastaviti do kraja sedmice i da neće bitno uticati na dalju dinamiku radova.

Trg Nadežde Petrović u Čačku
Trg Nadežde Petrović u Čačkufoto: RINA

Za arheologe ovo nije iznenađenje jer su 2015. godine u dvorištu Gimazije otkriveni temelji velike građevine iz rimskog perioda, kao i hrišćanski grobovi ukopavani u temelje te, verovatno, javne zgrade. Smatra se da je oko mesta škole bio verovatno centar naselja iz rimskog perioda.

Bonus video:

11:58

IZUZETNO OTKRIĆE U NEDRIMA RADAN PLANINE! Nađeno pravo arheološko blago iz 14. veka!

(Espreso / RINA / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.