PROLEĆE JE POČELO DANAS, A KADA STIŽE LETO? Ovo je tačan datum i satnica
Leto, Foto: Zorana Jevtić

SMENA GODIŠNJIH DOBA

PROLEĆE JE POČELO DANAS, A KADA STIŽE LETO? Ovo je tačan datum i satnica

Godina 2024. je prestupna, pa je jasno zašto leto ove godine stiže dan ranije nego prošle

Objavljeno:

Proleće je ove godine poranilo, kažu meteorolozi, i zvanično je počelo danas, a trajaće sve do 20. juna, kada počinje leto.

Godina 2024. je prestupna, pa je jasno zašto leto ove godine stiže dan ranije nego prošle – a ukoliko su vam ti datumi bitni, evo kako ove godine izgleda kalendarska podela na četiri godišnja doba.

Leto nam počinje 20. juna, u 22.50 – navodi Naučionica. Tog 20. juna će biti najduži dan (i najkraća noć) u ovoj godini.

1 / 4 Foto: Nenad Kostić

Mada iz škole možda pamtite podatak da leto počinje 21. juna (a tako je bilo i protekle tri godine), ne mora da znači – datum zavisi od toga koliko je tehnički potrebno Zemlji da izvrši jednu rotaciju oko Sunca. Gregorijanski kalendar, koji je međunarodni standard koji se koristi u društvene i naučne svrhe, označava ovaj protok vremena — jednu godinu — kao 365 dana. Ali solarna godina je zapravo bliža 365 dana i šest sati. Ovo neslaganje nam daje prestupni dan svake četiri godine, a takođe povećava letnji solsticij za dan ili dva u zavisnosti od godine. Prvi dan leta uvek će pasti na ili između 20. juna i 22. juna, piše Country Living.

Bonus video:

04:48

Ako sledi grmljavina, posebno u prirodi, ne čekajte, morate da znate ovo

(Espreso / Nova / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.