JEFTINIJE NEGO DA DRŽITE PSA ILI MAČKU: Vlasnici egzotičnih životinja otkrili koliko mesečno izdavaju za ljubimce
Zmija, Foto: Profimedia

neobični ljubimci

JEFTINIJE NEGO DA DRŽITE PSA ILI MAČKU: Vlasnici egzotičnih životinja otkrili koliko mesečno izdavaju za ljubimce

Manje odgovornosti, ali i mnogo manje novca vam je potrebno za zmiju, ili guštera u odnosu na psa, ili mačku

Objavljeno: 12:35h

Lov egzotičnih životinja je zabranjen, pa je počelo njihovo uzgajanje i u Srbiji. Zmija, gušter, ili pauk mogu biti idealni kućni ljubimci. Ne ispuštaju zvuke, retko se hrane, a ne zahtevaju da ih izvodite u šetnju. Agresivne vrste se zvanično ne prodaju. Jedina registrovana uzgajivačnica u Srbiji nalazi se u vojvođanskoj prestonici.

Dvadesettrogodišnji, Slobodan Šestić, kupio je guštera Gileta. Bradata agama dovoljno je inteligentna da prepozna svoje ime, a prijateljski je nastrojena prema ljudima.

- Odabrao sam guštera baš zato što kučiće i mačiće imaju svi. Nije uobičajeno da se u kući vidi terarijum sa gušterom. Kod nas počinju polako da budu jako popularni. Nije zahtevan za negu, izvodim ga napolje, putuje sa mnom, voli da se druži i da se mazi. Prvo su svi u kući bili protiv, jedino je otac ćutao. Sada se to promenilo, svi vole Gileta, objašnjava vlasnik bradate agame.

Gušter / Ilustracija
Gušter / Ilustracijafoto: Profimedia

Ljubav počela sa gušterima, prerasla u ozbiljan posao

Momčilo Stajić, u osnovnoj školi sa ekskurzije u Parizu donosi guštera, ne znajući tada da će uzgajanje egzotičnih životinja postati njegova profesija.

-Pre dvadeset godina nije bilo ni opreme, a ni žive hrane poput glodara za egzotične životinje. Ja sam tako kao mladić u svojoj sobi bukvalno morao da gajim neke vrste crva i buba ne bi li imao hranu za svoje ljubimce, kaže Momčilo vlasnik uzgajivačnice egzotičnih životinja

Reptili su idealni kućni ljubimci za mlađu decu, objašnjava nam Momčilo. Manje odgovornosti, ali i mnogo manje novca vam je potrebno za zmiju, ili guštera u odnosu na psa, ili mačku.

Ekonomičnije od pasa i mačaka

-Ako uzmete u obzir da zmija jede jednom nedeljno, a kako je starija i ređe, onda vam treba 500 do 800 dinara mesečno da je nahranite. Da uzmete hrčka skuplje će vas koštati hrana i piljevina. Za pse i mačke da ne govorim, navodi Stajić.

Hrčak
Hrčakfoto: Profimedia

Predrasude u eri interneta polako jenjavaju. Egzotične životinje više nisu tabu. Novosađani sa kojima smo razgovarali nemaju očekivanu odbojnost.

- Ćerka ima kod kuće, a moja unuka ima i ježa, ako hoće oni da imaju takve ljubimce, onda bih mogla i ja, objašnjava prolaznica.

I cene mogu biti egzotične što zavisi od vrste. Bebe paukove možete kupiti za 400 dinara. Veće ženke koštaju i do 100 evra. Specijalne vrste, međutim dostižu i vrtoglavih nekoliko hiljada evra. Male zmije koštaju od 3.000 dinara, a veće nekoliko stotina evra.

Bonus video:

10:18

ČIKA SLAVKO RASKRČIO DEPONIJU I OTVORIO ZOO VRT! Hteo da se deca zaljube u životinje, a za 25 godina nije naplatio NIJEDNU kartu

(Espreso / Blic / Irena Simovović / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.